En prinsesse på besøg

Prinsesse Marie på besøg i Hinnerup

Foto: Jesper Voldgaard

Prinsesse Marie var mandag på besøg i Hinnerup, hvor hun indviede Seniorhuset, der er Danmarks første specialmiljø for ældre med autisme.

- Byggeriet er det første af sin slags i Danmark og formentlig i verden. Man har tidligere været gode til at lave tilbud til børn og voksne med autisme, men nu er der også kommet noget til de ældre med autisme, siger Lars Aarup Jensen, der er områdeleder i Specialområdet Autisme i Region Midtjylland.

Og efter den officielle indvielse blev prinsesse Marie vist rundt af beboerne på Seniorhuset.

- Det var en rigtig god dag med prinsesse Marie. Man kunne mærke, at hun oprigtigt er interesseret i det her, siger Lars Aarup Jensen.

Han fortæller, at de fire nye boliger og fællesområderne er lavet på baggrund af et modelprogram, hvor en masse fagfolk er kommet med input. På den måde har man skræddersyet boligerne til ældre med autisme.

- Lofterne i deres soveværelser er for eksempel lave, så det signalerer ro og en form for hulestemning, mens det er højt i stuen, forklarer Lars Aarup Jensen.

Derudover er der for eksempel en masse glas og vinduer, så beboerne ikke så let bliver overrasket over, hvad der venter på den anden side af dørene.

-I lejlighederne er der også vinduer ud til fællestorvet, som er en slags opholdsrum. På den måde kan beboerne se, hvad der foregår og kigge ud i fællesskabet, mens de er inde hos dem selv. Så kan de deltage i fællesskabet, når de er klar til det og har lyst, siger Lars Aarup Jensen.

Udover de fire nye lejligheder og de dertilhørende fællesarealer markerede prinsesse Maries besøg også åbningen af andre fællesrum og aktivitetsrum til stedes i alt 21 beboere.

De fire nye boliger indgår i et udviklingsprojekt, der skal indsamle viden og erfaring om, hvordan man bedst hjælper ældre med autisme.

Prinsesse Marie indviede boligerne i sin egenskab af at være protektor for Landsforeningen Autisme, der har været med til at udforme byggeriet sammen med Realdania og Socialstyrelsen