Emma og Peder bor på plejehjem: - Det går ikke med mindre personale

Emma og Peder Henriksen har boet på plejehjem siden 2015. De var selv ledere på et plejehjem i 32 år. De mener ikke, det kan fungere med færre SOSU’er

02:11

Emma og Peder Henriksen skal have hjælp til alting. Derfor tror de ikke, det kan fungere, hvis der bliver mindre personale på plejehjemmene.

Siden december 2015 har Emma og Peder Henriksen boet på Friplejehjemmet i Tranbjerg. De er begge meget afhængige af hjælp fra personalet på stedet. Det gælder fra om morgenen, når de skal hjælpes ud af sengen, til når de skal på toilettet, og når det er blevet tid til aftensmad.

- Jeg kan ingenting. Jeg skal have hjælp til det hele, og jeg bliver nødt til at vente, til personalet har tid til at komme, siger Emma Henriksen til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Piger kæmper for deres fag: Fordomme skræmmer unge væk

Og personalet skal løbe stærkt. Der er nemlig langt fra nok social - og sundhedshjælpere til at tage sig af de ældre, og efterspørgslen vokser stadig.  

På Randers Social- og Sundhedsskole mangler der nemlig også elever til SOSU-uddannelsen. Til de seneste to optag på Social- og Sundhedsassistentuddannelsen har skolen fået rekord få elever, og det betyder, at de for første gang endnu ikke har fyldt alle pladser til den kommende februar-start.

Emma og Peder Henriksen har selv været ledere på  et plejehjem i 32 år. 

Det kan ikke køre med mindre personale

Ægteparret har selv ledt plejehjem i 50’erne og 32 år frem. Så det er en kombination af både faglig og personlig erfaring som først ledere og nu beboer, der gør, at Emma og Peder Henriksen ikke er i tvivl om, hvad det betyder for fremtiden, hvis der bliver mindre personale.

Det kan overhovedet ikke køre, hvis der bliver mindre personale, end der er nu. Der er alt for lidt, og de har alt for travlt.

Emma Henriksen, beboer på Friplejehjemmet i Tranbjerg

- Det kan overhovedet ikke køre, hvis der bliver færre, end der er nu. Der er alt for lidt, og de har alt for travlt, siger Emma Henriksen, og Peder er enig.

Kristian Bräuner-Møller er leder af Aarhus Friplejehjem, og han er også bekymret for, hvad det kan betyde, hvis ikke flere vælger SOSU-uddannelsen til.

- Det er da bekymrende på sigt. SOSU-området er jo en stor medspiller i hele ældreområdet. Det kan jo få den konsekvens at den gruppe af borgere, vi har nu, ikke kan være på plejehjemmet, hvis man ikke kan løse de opgaver de har krav for og brug for, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Mangel på sosu'er: - Vi skal sælge uddannelsen meget bedre

Ægteparret Henriksen er dog stadig optimister. I hvert fald for deres eget liv på plejehjemmet.

- Det skal jo nok gå. For det går jo for os. Vi overlever da, tror jeg, siger Emma Henriksen.

Peder griner og slår sig til:

- Og vi får vældig god mad. Det skal siges. Der er ingen problemer. Og der er en masse flinke folk og de gør alt, hvad de kan, siger han. 

02:19

VIDEO: Randers Social- og Sundhedsskole oplever problemer med for få ansøgere, men de tror på, at DM i Skills kan være med til at tiltrække flere elever. Mød Camilla Andersen og Christina Friis der læser på Social - og Sundhedskolen i Randers og stiller op til DM i Skills. 

Luk video

Se indslaget om Emma og Peder Henriksen i toppen af artiklen.