E-damp på gågaderne

Salget af e-cigaretter rykker væk fra nettet

Foto: Colourbox

En ny type forretning har gjort sit indtog på de østjyske handelsstrøg.

I løbet af det seneste år er der på landsplan åbnet snesevis af butikker, der sælger e-cigaretter og udstyr - varer, der indtil for nylig kun kunne købes privat og på nettet.

I dag er branchen på rekordtid blevet en del af detailhandlen, hvor kæder som Smoke-It, Bullievape, Dolfus Damp og Smokey konkurrerer med et utal af mindre forretninger og kiosker om et lukrativt og hastigt voksende marked.

Tidligere på året anslog Sundhedsstyrelsen, at omkring 150.000 danskere "damper", som det hedder på fagsproget, og tallet stiger dag for dag.

Se: Unge damper derudaf

Blandt de nye forretningsdrivende er Ralph Boalth Petersen, indehaver af Dolfus Dam, der foreløbig har butikker i Randers og Grenaa samt yderligere tre andre steder i Danmark.

- De fysiske forretninger giver en tryghed og service, som netbutikkerne ikke har. Kunderne får en personlig rådgivning, så de får de rigtige varer med hjem og slipper for at betale for noget, der ikke passer til deres behov, siger han.

Mange kunder efterspørger imidlertid en vare, som er ulovlig i Danmark, nemlig nikotin. Ifølge Sundhedsstyrelsens tal bruger 59 procent af "damperne" nikotinholdige væsker i deres e-cigaretter, men væskerne er ikke godkendt til salg her i landet.

Sundhedsstyrelsen udsteder jævnligt forbud og kan i yderste konsekvens melde forhandlerne til politiet. Det er foreløbig sket fire gange.

Se: Tricktyve stjal cigaretter

Nogle forretninger omgår forbuddet ved kun at sælge nikotinvæsker fra udlandet, men hos Dolfus Damp sælges de ulovlige varer helt åbenlyst.

Indehaver Ralph Boalth Petersen, der betragter nikotinvæsken som et nydelsesmiddel, har endda planer om at starte sin egen produktion, der omfatter grundige laboratorietest af produktet.

- E-cigaretter er en revolution, som kan forandre samfundet og spare sundhedsvæsenet for milliarder. Jeg ser jo selv, hvordan folk dropper cigaretterne, når de begynder at dampe. Det skete også for mig selv, siger han.

- Nu lægger jeg alt åbent frem, og hvis Sundhedsstyrelsen nedlægger forbud, må vi se på, hvordan vi får det godkendt, siger han.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at man endnu ikke har modtaget ansøgninger om godkendelse fra hverken forhandlere eller producenter af nikotinvæsker.