Den Gamle By får 161 millioner

A.P. Møller-fond giver kæmpe-donation til at opføre havnekvarter i Den Gamle By i Århus.

A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal har bevilget i alt 161 mio kr til etablering af en moderne bydel i Den Gamle By. Der er tale om den absolut største enkeltdonation i Den Gamle Bys historie.

Beløbet er målrettet den såkaldte Havnegade-etape, som om få år vil give museets besøgende et billede af et ældre havnekvarter med kajanlæg, gade, bygninger, butikker, boliger og småvirksomheder, sådan som et sådant kvarter kunne tage sig ud i en dansk havnekøbstad for en menneskealder siden.

- Det er en enestående gave og samtidig en stor og meget spændende opgave, siger museumsdirektør Thomas Bloch Ravn.

- Vi er utrolig lykkelige over, at A.P. Møllers Almenfond nu gør det muligt at gennemføre dette projekt, som vi hidtil kun har turdet drømme om. Et sådant kvarter vil skabe en tidsbro, hvor nulevende mennesker kan opleve elementer fra deres egen historie i tre dimensioner og i størrelsesforholdet 1:1. Det gør det erfaringsmæssigt lettere også at forstå den ældre historie, fortæller museumsdirektøren.

Tanken om et moderne bykvarter i Den Gamle By opstod for få år siden, da Den Gamle By konstaterede, at kollegamuseer overalt i Europa var i fuld gang med at sikre helheder fra den tid, der ligger tæt på vores egen tid.

Første del af Havnegade-etapen vil blive åbnet for publikum i løbet af få år, og hele projektet vil senest stå færdig til museets 100-års jubilæum i 2014.