Danmarks Naturfredningsforening frygter at miste gennemslagskraft

En kold, men flot søndag stod i naturdebattens tegn i Botanisk Have. En byrådspolitiker vil nemlig fratage Danmarks Naturfredningsforening noget af magten.

01:43

VIDEO: Omkring 100 mennesker var til stede i parken for at protesterede mod Dansk Folkepartis forslag.

Godt 100 mennesker protesterede søndag for at beholde Danmarks Naturfredningsforenings ret til selvstændig at indstille områder til fredning fremover.

Dansk Folkeparti har nemlig foreslået at fratage dem retten, således at de skal have myndighedernes opbakning for at foreslå fredninger.

Læs også Tusindvis af vikingeskatte bliver fundet af amatørarkæologer

- Alt andet lige kan det betyde, at østjydernes adgang til en rig og levende natur bliver reduceret, siger Sebastian Jonshøj, der er formand for Danmarks Naturfredningsforening Aarhus, til TV2 ØSTJYLLAND

Danmarks Naturfredningsforening har lavet et kæmpe stykke arbejde og et godt stykke arbejde, men de skal ikke have monopol. Alle skal høres.

Knud N. Mathiesen (DF), byrådsmedlem, Aarhus Kommune

Også på Samsø, i Odder og på Djursland markerede Danmarks Naturfredningen deres protest i dag. I Botanisk Have indebar protesterne musikere, taler og fællessang.

I dag kan Danmarks Naturfredningsforening indstille områder til fredning, og så tager Fredningsnævnet endelig stilling til fredningen. Den ret har organisationen haft siden 1937, hvor Staunings regering tildelte dem den.

Men står det til Dansk Folkeparti, så skal foreningen miste den selvstændige ret til foreslå fredninger.

Der var høj sol og lav temperatur under protesten i Aarhus.

- Danmarks Naturfredningsforening har lavet et kæmpe stykke arbejde og et godt stykke arbejde, men de skal ikke have monopol. Alle skal høres. Det skal politikerne også, det skal kommunerne, det skal staten, det skal borgerne og det skal lodsejerne, siger Knud N. Mathiesen (DF), der er byrådsmedlem i Aarhus Kommune.

Knud N. Mathiesen (DF) vil gerne begrænse Danmarks Naturfredningsforenings ret til at foreslå fredninger.

Kan stadig foreslå fredninger

Hvis forslaget bliver stemt igennem i Folketinget, kan Danmarks Naturfredning stadig foreslå fredninger i samarbejde med myndigheder.

Flere af deltagerne til dagens protestarrangement mener dog, det er godt med en forening, som selv har myndighed til at tale naturens sag.

Sebastian Jonshøj fra Danmarks Naturfredningsforening Aarhus frygter, at de i fremtiden ikke har samme gennemslagskraft, når det kommer til fredninger.

- Det er dem, der ligesom er ude og se, hvad for nogen steder der er værd at passe på, siger Dorte Friis Nyhagen, der var mødt op i Botanisk Have.

- Det er meget vigtigt for vores næste generationer, at der er natur, siger Pia Løbner

Grunden til, at protesten fandt sted i Botanisk Have, er, at Danmarks Naturfredningsforening i 2014 indstillede Botanisk Have til at skulle fredes.

Det var ikke kun fuglesang, der kunne høres i den aarhusianske park. Protestsange og -taler var der også masser af.

Og den ret står de nu til at miste.

- Byrådet var imod, at vi rejste fredningssagen, så var der ikke andre, der havde gjort det. Så om ikke andet, så er vi lykkes med at bevare Botanisk Have for eftertiden.

Læs også Da Den Gamle By var ny: Historien fra 1914 til 2019

Det er den 24. januar, at Folketinget taget stilling til DF’s forslag om at indskrænke Danmarks Naturfredningsforening selvstændige mulighed for at indstille naturområder til fredning.