Danish Crown vil have flere svin

Vil betale producenter for at øge antallet af svin

Firmaet Danish Crown vil betale producenter for at udvide antallet af slagtesvin ved at bygge eller udbygge staldene. Det skal være med til at sikre produktionen og arbejdspladser i Danmark.

De østjyske svineproducenter er glade for det nye tiltag, der betyder, at de kan få 15 øre mere per kilo. Umiddelbart lyder det ikke af meget, men når man har 30.000 svin som svineavler Mogens Jensen fra Haslund.

- Det betyder, at jeg kan øge min produktion fra 30.000 til 38.000, og så kan jeg jo få det, der svarer til 100.000 om året i tilskud i fem år, så det synes jeg, er et godt tiltag, siger svineavler Mogens Jensen.

Hos Danish Crown, der udlodder guleroden, er det et tiltag, der er nødvendigt for at øge produktionen af svin, som de seneste år har været aftagende.

- For Danish Crown skulle det gerne få den betydning, at vi kan fastholde den slagtesvinproduktion, vi har i dag og dermed det råvareflow, vi har ind til vores slagterier. Og kunne vi forøge den noget, så vil vi også gerne det, siger bestyrelsesformand hos Danish Crown i Randers, Erik Bredholdt.

Falder ikke i god jord

Det nye tiltag får ikke nogen betydning for forbrugerne ude i butikkerne, men det gør det for naboerne til svineavlerne.

Hvad ville du sige til, hvis det var din nabo, der i morgen udvidede sin produktion?

- Jeg ville sætte gang i bål og brand og bruge alle midler for at får forpurret sådan en udvidelsesplan, fordi jeg ved, hvor hæsligt det er at være nabo til en stor farm, siger medlem af Landsforeningen af gylleramte, Holger Øster Mortensen fra Odder.

Den kritik tager svineavler Mogens Jensen ikke til sig.

- Hvis vi bare overholder reglerne, så generer vi heller ikke naboerne.