Cryos åbner ægbank i Orlando

Efterspørgslen på donoræg er så høj, at Cryos netop har åbnet en ægbank i USA

Det er ikke tilladt at sælge donoræg i Danmark, men det må man gerne i USA, og den amerikanske efterspørgsel på donoræg er stigende, hvilket er baggrunden for, at den aahusianske sædbank Cryos netop har indviet virksomhedens første ægbank, der ligger i Orlando, USA.

Også i Danmark er der stor efterspørgsel på donoræg, og hundredvis af barnløse danskere venter på at modtage et donoræg.

- Det er et kæmpe stort problem, at danske kvinder ikke kan modtage fertilitetsbehandling med donoræg i Danmark, bekræfter Dorthe Knudsen, der er formand for Landsforeningen for Ufrivilligt Barnløse (LFUB) i en pressemeddelelse.

Donér æg og få en ferie

Ifølge dansk lovgivning er det ulovligt at handle med æg i Danmark, som man hidtil har gjort med sæd.

Senere på året skal folketinget behandle et beslutningsforslag fra SF og Liberal Alliance, der ligesom Cryos ønsker, at sæd og æg skal ligestilles juridisk, og helt konkret lyder forslaget på at fjerne en paragraf i loven, der forbyder salg af ubefrugtede eller befrugtede menneskelige æg.

Sædbank i modvind

- Ved at fjerne §12 fjerner vi en barriere for fertilitetsbehandling i Danmark. Vi ved, at flere udskyder det at få børn, og alderen er den vigtigste faktor for fertiliteten. Jo længere, man venter, jo sværere bliver det at få de børn, man ønsker sig. Så det er svært at finde argumentation for at beholde §12, siger Ole Schou, der er Cryos' grundlægger og direktør.

Det er blevet muligt at nedfryse ubefrugtede æg via moderne teknologi, og som en konsekvens af de danske regler på området, har Cryos altså nu etableret en ægbank i USA. Her vil lokale kvinder blive tilbudt at få udtaget æg, som kan sælges til barnløse, og kvinderne kan få nedfrosset æg til senere brug.

- Gid vi kunne gøre det samme i Danmark. Så kunne vi effektivisere og professionalisere forsyningen af donoræg, som vi i mere end 25 år har gjort med donorsæd til fordel for de mange ufrivilligt barnløse danskere, siger Ole Schou.