Chikane truer demokratiet

Kommunale toppolitikere udsættes for chikane

Det er et problem for demokratiet, at mange kommunale toppolitikere bliver udsat for chikane, siger flere politikere.  Det fortæller P4 Østjylland i dag.

En rundspørge fra DR Østjylland viser, at hver anden borgmester og udvalgsformand har oplevet trusler, tilråb eller ubehagelig offentlig omtale af deres person.

Nogle medvirkende nævner eksempelvis, at de flere gange er blevet truet på livet og har fået SMS-chikane med seksuelt indhold.

- Når hver anden har oplevet chikane, er det et tegn på, at vi ikke har været konsekvente nok over for den slags, mener udvalgsformand Thyge Nielsen fra Varde. Selv har han været udsat for et brandattentat for 14 år siden, og siden har han meldt det til politiet, hver gang han har modtaget trusler.

- Jeg tror, det kan afholde nogen fra at stille op i politik, siger Anne Madsen, der er formand for børn- og undervisningsudvalget i Sorø.

- Det er en tendens, at man skal have hele sit liv endevendt, og så kan der godt være nogen, som tænker: "Det vil jeg simpelt hen ikke være med til". Selv har jeg da også overvejet flere gange, om det er det værd, siger hun til P4 Østjylland.

Telefontrusler
I Syddjurs har borgmester Kirstine Bille flere gange oplevet trusler i telefonen:

- Hvis den slags bliver mønsteret, kan det blive svært at rekruttere folk, der har lyst til at gå ind i politik, og det ville være helt forfærdeligt for det nære demokrati, siger hun.

I Aarhus har rådmand Bunyamin Simsek meldt trusler mod ham og hans kone, Fatma Øktem til politiet, men det har ikke fået ham til at overveje sin politiske fremtid:

- Tværtimod giver det mig endnu mere lyst til at arbejde i politik, siger rådmanden til P4 Østjylland.