Bosted for mentalt handicappede under skærpet tilsyn

Socialtilsyn Midt kræver skærpet tilsyn af bostedet Sølund, der tidligere har sikret deres beboere bag låste døre og låger

Socialtilsyn Midt påtænker at give Landsbyen Sølund i alt tre påbud for at have aflåst yderdøre til bostedet.

Landsbyen Sølund i Skanderborg er et bosted for omkring 232 voksne mennesker med mental og fysisk handicap. Indtil fornylig har institutionen haft låst døre og låger for at sikre, at beboerne ikke forvilder sig ud fra landsbyen.

Det stoppede da Socialtilsyn Midt præciserede lovgivningen over for institutionen. Ifølge Grundloven må de ikke låse dørene og på den måde frihedsberøve borgere. Efter en række tilsynsbesøg i Landsbyen Sølund vil Socialtilsyn Midt nu sætte bostedet under skærpet tilsyn på grund af sagen om de låste yderdøre.

Læs også Rikkes søn blev væk: Fandt ham udenfor kun iført undertøj

- Det er en meget alvorlig sag at blive sat under skærpet tilsyn, og vi tager tilsynets beslutning til efterretning, men vi ser frem til en dialog med Socialtilsynet, som der er lagt op til, siger leder af Landsbyen Lone Bahnsen Rodt til TV2 ØSTJYLLAND.

Ulåste døre gør pårørende magtesløse

Nu står dørene ulåst i Sølund. Det gjorde de også tilbage i oktober, da Rikke Naundrups søn forlod institutionen. Det har han gjort to gange siden de nye retningslinjer og ulåste døre kom til.

Christian er 23 år, men er mentalt ikke mere end 1,5 år. Han er diagnosticeret som autist og udviklingshæmmet, og han bliver passet døgnet rundt i Landsbyen Sølund i Skanderborg.

I oktober ledte personale, naboer og Christians mor efter ham i omkring en time, efter at han forsvandt. Nu frygter Rikke Naundrup, at det kan ske igen, fordi yderdørene er lette at åbne for ham.

03:01

VIDEO: Rikke Naundrup oplevede en mors værste mareridt, da hendes søn Christian forlod Landsbyen Sølund og forsvandt.  

Luk video

- Jeg føler mig magtesløs som mor til Christian, fordi han en dag kan blive væk og komme til skade, siger Rikke Naundrup til TV2 ØSTJYLLAND.

Samme bekymring har Mette Berlin, der er søster til og værge for 53-årige Hasse Berlin. Mentalt fungerer broren som et barn på 11 måneder og er med Mette Berlins ord lidt af en udbryderkonge.

- Han har været væk flere gange, endda i frostvejr i bare tæer. Han vil gerne i Netto, men så skal han passere en hovedvej. Det er jo livsfarligt, lyder det fra søsteren.

Læs også Søstre vil have deres retarderede brødre låst inde

Socialtilsyn Midt vil give Sølund tre påbud

De før låste døre var en del af bostedets omsorgspligt over for beboerne. Lone Bahnsen Rodts faglige vurdering er forsat, at låste døre ville være med til at sikre beboernes tryghed.

- Min faglige vurdering har ikke ændret sig. Der vil være nogle af vores borgere, der helt klart vil opleve et mindre selvstændigt bevægelsesrum, fordi vi nu skal følge dem, for at sikre at de ikke går helt ud fra landsbyen. Og det gør vi selvfølgelig, for det skal vi, siger Lone Bahnsen Rodt til TV2 ØSTJYLLAND.

Min faglige vurdering har ikke ændret sig. Der vil være nogle af vores borgere, der helt klart vil opleve et mindre selvstændigt bevægelsesrum, fordi vi nu skal følge dem, for at sikre at de ikke går helt ud fra landsbyen.

Lone Bahnsen Rodts, leder, Landsbyen Sølund

Socialtilsyn Midt påtænker at give Landsbyen Sølund i alt tre påbud for de aflåste yderdøre.

Tilsynschef hos Socialtilsyn Midt, Ulla Andersen, har tidligere udtalt, at der er masser af teknologiske løsninger på problemet i stedet for at låse dørene.

- Lyssensorer, klokker og alarmer ved dørene, GPS’er. Der må stedet jo finde ud af, hvad der fungerer bedst. Vi er bare nødt til at henholde os til loven – og der er ikke hjemmel i loven til at låse folk inde, blot fordi de er handicappede, fastslår Ulla Andersen.

Tilsynschef Ulla Andersen fastslår, at hun har stor forståelse for de pårørendes frustrationer. Men hun afviser, at ulåste døre er det samme som omsorgssvigt:

Lone Bahnsen Rodt er leder på Landsbyen Sølund. Hun mener, at låste yderdøre var en del af omsorgen for beboerne.

- Det er jo ikke en låst dør, der afgør, om der bliver holdt øje med deres pårørende på Sølund. Det er personalet, der skal holde øje. Og hvad med alle de pårørende, der har en borger derude, som godt kan bevæge sig frit rundt, og som har meget glæde af det, lyder det fra Ulla Andersen.

Læs også Landsforening: Vi skal ikke låse udviklings-hæmmede inde

Der skal ses på lovgivningen

Fra politisk side møder de pårørende og bostedet opbakning. Blandet andet har folketingsmedlem Kirsten Normann Andersen (SF) slået fast, at hun mener, at en låst dør kan være en mere værdig løsning for udviklingshæmmede mennesker.

Læs også Østjysk politiker vil låse døre for udviklings-hæmmede

Hun vil derfor forsøge at få ændret loven på området - og socialminister Mai Mercado (K) er ikke nødvendigvis afvisende.

- Eksemplerne med beboerne der er gået fra bostedet giver mig god lejlighed til at få kigget på den lov. Og der er et udvalg i gang med at kigge på de her magtanvendelsesregler, og derfor kommer vi helt automatisk til at drøfte det med ordførerne i foråret, siger socialminister Mai Mercado (K).

01:27

Socialminister Mai Mercado (K) vil drøfte magtanvendelsesreglerne med ordførerne i foråret.

Luk video

Inviteret til dialogmøde med Socialtilsyn Midt

Socialtilsyn Midt har i forbindelse med sagen inviteret til dialogmøde, hvilket Skanderborg Kommune og Landsbyen Sølund er positive overfor.

- Til mødet vil vi selvfølgelig gøre tilsynet klar, at vi har tænkt os at efterleve lovgivningen. Også selvom det så betyder, at nogle beboere en gang i mellem forvilder sig ud. Det må vi se at finde en løsning på, siger Lone Bahnsen Rodt til TV2 ØSTJYLLAND.

Skanderborg Kommune har fået høringsfrist til den 7. februar til at kommentere afgørelsen.

Låste døre er i strid med grundloven

GRUNDLOVEN § 71 - STK. 1. 
Den personlige frihed er ukrænkelig. Ingen dansk borger kan på grund af sin politiske eller religiøse overbevisning eller sin afstamning underkastes nogen form for frihedsberøvelse. 

Stk. 2. Frihedsberøvelse kan kun finde sted med hjemmel i loven.