Bor i sportstaske og sofasurfer

Flere og flere unge er hjemløse

Antallet af unge, der ikke har et hjem er kraftigt voksende i Aarhus.

I dag er cirka 200 unge mellem 18 og 30 år hjemløse, og alene fra 2009 til 2011 steg antallet med 79 procent.

I stedet for et hjem bor de unge så at sige i en sportstaske. De fordriver dagene på gaden og sover om natten, enten på gaden, på herberger eller er såkaldte sofa-surfere, som overnatter hos venner og bekendte på sofaer og madrasser.

 - Det er anstrengende at have hele sit liv pakket ned i en sportstaske. Langt hen ad vejen må vi hjælpe dem til at klare sig. Og jo senere i livet, man kommer i gang med en uddannelse og et arbejde, jo ringere er man stilllet resten af livet, siger Nina Thorn Clausen, der projektkoordinator på Aahus Kommunes hjemløseplan til Århus Stiftstidende.

Mangel på billige boliger og jobs

Årsagerne til det stigende antal unge på gaden er flere.

Først og fremmest skyldes det ifølge koordinatoren for hjemløseplanen, at der mangler billige boliger i byen. Desuden er der kun et lille antal ufaglærte jobs, og de unges arbejdsløshed forværrer situationen.

Aarhus Kommune har de seneste fire år brugt 85 millioner kroner på at nedbringe antallet af hjemløse. Alligevel er antallet af unge på gaden altså steget. Men det har endnu en forklaring ifølge Nina Thorn Clausen.

- Befolkningstallet stiger i Aarhus Kommune. 63 procent af befolkningstilvæksten siden 2008 udgøres af unge. Når der flytter så mange unge til en by,så kan antallet af unge hjemløse ikke andet end stige, siger Nina Thorn Clausen.