Blodprøve skal afsløre mongolisme

Østjyske forskere bag verdensgennembrud med fosterdiagnostik. Simpel blodprøve skal afløse fostervandsprøver

Hvad specialister verden over har forsøgt i årevis er lykkedes for et forskerhold fra Aarhus Universitet.

Ved hjælp af en simpel blodprøve fra gravide kan forskerne identificere celler fra fosteret den gravides blod. Det skriver metroXpress.

Dermed kan de ubehagelige og risikofyldte fostervandsprøver, der har været anvendt siden 1960¹erne, i løbet af få år formentlig erstattes med blodprøver, som både kan afsløre fostrets køn, hjerneskader og eventuelle kromosomfejl.

Det vurderer Erik Højsholt, bestyrelsesformand i det lille østjyske selskab, FCMB, der står bag opdagelsen:

- Alene i Europa vælger omkring ti millioner kvinder årligt at få gennemført en traditionel fostervandsprøve. Derfor er der stort potentiale for at erstatte fostervandsprøven med en ny test, der ikke har de samme bivirkninger, siger han til metroXpress.

Omkring en ud af hundrede gravide, der i dag får gennemført fostervandsprøver, aborterer efter indgrebet, der oftest har til hensigt at afsløre mongolisme.

- Det er vores vurdering, at en test på en enkelt blodprøve vil være væsentligt billigere end de 7000 kroner, som en fostervandsprøve koster i dag i Danmark. Det vil selvsagt give flere mulighed for at tage testen, siger bestyrelsesformanden, der er tidligere koncernchef i en af landets største virksomheder, Aarhus United.

Erik Højsholt er netop tilknyttet FCMB for at modne selskabet til et snarlig salg ­ formentlig til en international medicinalvirksomhed.

- Det er uhyre spændende, og uden at sætte tal på anser jeg potentialet for at være endog meget stort.