Bladtegner opretter fond

Muhammedtegner Kurt Westergaard danner fond

Den 75-årige aarhusianske bladtegner Kurt Westergaard som er kendt for sin kontroversielle Muhammedtegning opretter sin egen fond til støtte for ytringsfriheden.

Fonden - The Westergaard Foundation - tager udgangspunkt i ytringsfriheden som demokratiets vigtigste hjørnesten, fremgår det af en pressemeddelelse.

Den tidligere bladtegner ved Morgenavisen Jyllands-Posten blev angrebet i sit hjem på grund af Muhammedtegningen, og han lever nu under politibeskyttelse døgnet rundt.

En somalier er i Aarhus dømt for angrebet, som dog senere skal behandles ved en anke i Vestre Landsret.

Sælger signerede tryk
Kurt Westergaard, der selv har modtaget talrige nationale og internationale priser, for sin holdning til ytringsfrihed, sælger nu de personligt signerede tryk Free Speech med formålet at skabe midler til fonden - The Westergaard Foundation.

Fonden skal støtte kunstnere og andre kreative mennesker, der oplever vold eller forfølgelse på grund af deres udtryk.

Statsledere, nobelprismodtagere, kunstnere og ikke mindst helt almindelige mennesker i størstedelen af verden har gennem de seneste år hædret og støttet Kurt Westergaard og dermed anerkendt vigtigheden af hans vedholdenhed og udtryk, hedder det i pressemeddelelsen.

Salget af tegningen Free Speech skal sælges over hele verden for 100 euro per styk, og pengene fra salget skal danne grundlaget for uddeling af en årlig Westergaard Award.

En bestyrelse vil hvert år nominere fem kandidater til prisen

De nominerede vil alle være personer, der har mod til at stå imod. Mennesker, der har udtrykt sig med digte, film, malerkunst, sang, teater eller anden kunstnerisk udfoldelse og vedholdende forbliver tro med deres udtryk uagtet voldelige overgreb, retsforfølgelse, dødstrusler.

I anledning af fondens stiftelse holdes der pressemøde mandag den 2. maj på Galleri Draupner i Skanderborg.

Fonden stiftes netop, som der er indledt en retssag mod Kurt Westergaard og danske bladredaktører i Amman i Jordan.