Bibliotek må lukke tidligt på grund af unge der fester

Ulstrup Bibliotek må lukke selvbetjeningsbiblioteket tidligt i weekenden på grund af ballade

Biblioteket i Ulstrup i Favrskov Kommune er som mange andre biblioteket landet over et selvbetjeningsbibliotek – der er altså ikke personale på arbejde i mange af åbningstimerne.

Normalt holder biblioteket åbent til klokken 22.00, men det bliver nu ændret til en lukketid, der hedder klokken 18.00 om fredagen, lørdagen og søndagen. 

Læs også Østjysk idé: Biblioteker uden personale er en bragende succes

- Vi har oplevet, at der er nogle unge, der ikke kan finde ud af, hvad man bruger et bibliotek til. Det er kun i weekenddagene. De laver det om til et sted, hvor man holder fest, og de er ikke flinke til at rydde op – og så ser det herrens ud dagen efter, siger Ulla Egeberg, der er kultur- og fritidschef i Favrskov Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge hende er det kun i weekenden, at der er problemer. Biblioteket er videoovervåget, så man ved udmærket godt, hvad det er for nogle unge mennesker, der ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt. Men et par borgerlige ord både med dem og deres forældre har ikke hjulpet i alle tilfælde. 

Læs også De små byer får ikke biblioteker og skoler tilbage

- Vi har udelukket nogle, men de låner et andet sygesikringsbevis som adgangskort og lukker deres venner ind. Biblioteket ligger i forbindelse med Ulstrup Skole, så vi er selvfølgelig i dialog med skolen, og vi har haft konkrete møder, fordi vi ved, hvilke unge, det drejer sig om, siger Ulla Egeberg.

Politiet har ikke været indblandet i situationerne, som altså nu har betydet, at biblioteket holder tidligt lukket i weekenden. 

Læs også Bill Gates-fond støtter Aarhus' biblioteker med millioner

- Det er ærgerligt, at sådan nogle ganske få unge kan gøre, at man bliver nødt til at gøre det her. Der er tale om, at de få ødelægger det for de flere, siger Ulla Egeberg.