Bambi dør i græsset

Advarsel: Stærke billeder

Genrefoto. Mejetærskeren er ligesom grønthøsteren et farligt møde for de små rålam, der forsøger at gemme sig i stedet for at stikke af.

Foto: Lene Andersen/Bent Thomassen

Foto: Lene Andersen/Bent Thomassen

1 af 3

Græsslåning på markerne er den visse død for de små nyfødte rålam, hvis maskinstationerne ikke bruger hund eller på anden måde grundigt gennemsøger marken, før de slår græsset. Sådan lyder advarslen fra Lene Thordal Andersen og Bent Thomassen fra en gård ved Langå.

De har kontaktet TV 2 | ØSTJYLLAND, fordi de selv har gjort den bitre erfaring, at to små rålam, som de ellers med stor glæde har fulgt i forsommeren nu er blevet ofre for grønthøsteren.

De små lam forsøger nemlig at gemme sig, ved at trykke sig længere ned i græsset, i stedet for at stikke af, når de hører grønthøsteren nærme sig.

- Vi skriver til jer for, om I vil synliggøre et problem der opstår ved den tidligere og tidligere græsslåning af arealer til hø og wraphø. Tidligere fik især rålam et forspring på en lille måned inden der blev slået græs på de arealer, som de er født på. Men i dag går alt så hurtigt med kæmpe maskiner som ikke har en chance for at se, at der gemmer sig små nyfødte rålam som vores tvillinger, der i går måtte lide en tragisk død, skriver parret.

Appelerer til maskinstation

De små bambier blev født i lørdags af en rå, som efterhånden er blevet meget tam, fortæller parret. Sidste år fik hun trillinger.

Parret ved Langå er kede af, at de ikke nåede at få afsøgt deres stykke græs, inden den store græsklipper kom.

- Men vi havde ikke troet, at maskinstationen var så tidligt ude i år, forklarer de.

- Så hermed appelerer vi til, at maskinstationen fortæller, dagen før græs skal klippes, så ejeren af græsarealer har mulighed for at tilkalde hjælp til at finde dy,r der ligge for dæk. En nabo med en hund i lang snor eller en flink jæger. Det er da trods alt så trist, at de små skal klippes i stykker på denne måde.

- Og det er ikke maskinstationerne, vi klandrer: De kan ikke se dyrene fra deres store maskiner - det er udviklingen. Den kan vi ikke gøre noget ved, men vi kan selv. Vi kom bare dag for sent, lyder det fra gården nær Langå.