Baggrund: Fra VS til Venstre

Stemmemagneten Karen Jespersen er kendt og taler direkte til danskerne. Nu stiller hun op i Favrskov-kredsen.

Hun begyndte i Venstresocialisterne, så blev det Socialdemokratiet og nu er hun rykket endnu et skridt til højre.

Efter et langt tilløb er tidligere socialminister Karen Jespersen klar som Venstres ny stemmesluger i Østjylland.

Karen Jespersen var som socialdemokratisk minister populær i befolkningen. Ikke mindst fordi hun siger tingene lige ud, til tider bramfrit. Som minister lancerede hun idéen om at isolere kriminelle asylansøgere på en øde ø. Det forslag opgav hun senere, men holdt fast i den stramme kurs overfor udlændinge.

Det var netop også balladen om politikken på udlændingeområdet, som i oktober fik Karen Jespersen til efter en længere optakt at aflevere sin partibog og melde sig ud af Socialdemokratiet.

Den tidligere DR-journalist ser nemlig sig selv som en person, der kæmper mod 'opsplitningen af det danske samfund'. Opgaven er at begrænse indvandringen, og det har Socialdemokraterne ikke fanget, mener hun.

Det lagde Karen Jespersen heller ikke skjul på som medlem af partiet.

- I mine øjne kan den kurs, som Socialdemokratiet risikerer at bevæge sig nedad, betyde, at integrationen fungerer dårligere, og at opsplitningen af samfundet får lov at udvikle sig. Jeg vil ikke have det opsplittede samfund, og derfor råber jeg op, lød salutten, da hun tog afsked med partiet folketingsgruppe i 2004.

I tiden efter har Karen Jespersen fortsat sin kritik af Socialdemokratiet, også selv om partiet nu støtter 24-års-reglen. Derudover har hun især markeret sig som ivrig debattør og foredragsholder.

Senest med bogen 'Islamister og naivister' om Muhammed-krisen. Den skrev hun sammen med sin mand, politisk kommentator Ralf Pittelkow. Parret har hjemmebase i den gamle fiskerby Dragør.

Efter 15 år i socialdemokratiet skal den 60-årige politiker fiske stemmer til Venstre i Favrskov, der er en del af den nye Østjylland storkreds i Østjylland.

I kredsen kommer Karen Jespersen til at kæmpe om stemmerne med blandt andre Svend Auken (S), som hun tidligere har udpeget som et af socialdemokratiets hovedproblemerne, når det handler om kursen på udlændingeområdet.

På trods af skiftet er socialpolitikken fortsat Karen Jespersens hjertebarn. Interessen blev grundlagt i hjemmet i Nansensgade i København. Senere blev hun Venstresocialist og en del af Rødstrømpebevægelsen.

I 1980'erne arbejdede hun som politisk reporter på henholdsvis Information og TV-Avisen, men i 1989 tog hun springet og blev opstillet for Socialdemokraterne. Året efter blev hun valgt ind og var fra 1993 og frem til SR-regerings fald i 2001 først socialminister og det sidste år indenrigsminister.

Efter en periode som ombejlet og partiløs er hun klar til at tage endnu en tørn. Denne gang for Venstre.