Baby-ørn er en sensation

Falkecenter udruger første russiske steppeørn i Skandinavien

00:37

1 af 2

Falkecenter Samsø har fået en lille ny. Som det første rovfugleopdræt i Skandinavien er det lykkedes falkecentret at udruge et æg fra den russiske steppeørn.

Klik på billedet og hør medejer af Falkecenter Samsø, Louise Vedel, fortælle om den lille babyørn.

Vokser rekordhurtigt
Den lille ny er en lille dunet unge med en glubende appetit. Over de næste otte uger kommer den til at vokse i et rasende tempo. Allerede om to måneder vil den have en voksen fugls fjerdragt og et vingefang på op mod to meter.

Mor er en publikumsdarling
Moderen til den lille ny er den rusiske steppeørn Sascha, som tusindvis af turister har set, når de besøger Samsø i sommersæsonen. Her har hun nemlig optrådt i de daglige forevisninger ved at flyve lavt henover hovederne på publikum. Nogen gange så tæt, at hun strejfer deres hår, fortæller medejer Flemming Salomonsen fra Falkecenter Samsø.

- Hun er en rigtig publikumsdarling. Venlig og nem at have med at gøre. En dygtig performer, som har optrådt de seneste tre år for mellem 8 og 9.000 turister, fortæller Flemming Salomonsen.

Lillebror eller -søster på vej
Ægget er taget fra moderen og udruget i maskine. Men allerede om en uge vil ungen blive anbragt hos sin mor igen. Ægget blev taget fra moderen, fordi det animerer hende til at lægge et nyt æg. Og det har hun netop gjort.

Nu håber falkecentret, at det æg også vil resultere i en ørneunge, så de to kan vokse op sammen. 

Ørneunger er slemme til at konkurrere med hinanden - de er faktisk nærmest programmerede fra naturens hånd til at forsøge at slå hinanden ihjel, så der skal helst ikke være for stor aldersforskel på de to søskende.

100 procents overlevelseschance
Alligevel vurderer falkecentret, at den lille ny, der foreløbig er kommet til verden har 100 procents chance for at overleve.

- Vi har videoovervågning på reden og holder hele tiden øje med, at at ungen har det godt, og er klar til at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt, forklarer ejeren. 

- På den mongolske steppe, hvor ørnen stammer fra, er overlevelseschancerne meget mindre. Den russiske steppeørn bygger sin rede på jorden. Her er reden udsat for rovdyr som ræve. Og desuden er der frygteligt koldt, forklarer ejeren.

Vagtler giver rekordvækst
- Her på Samsø har vi en varmelampe på ungen og der er masser af foder i form af opdrættede vagtler, som ungen får optøet fra fryseren. Desuden får ungen agerhøns og daggamle kyllinger.

Han vurderer, at ungen vil kunne vises frem for publikum om en fjorten dages tid, når den har fået lidt mere fjerdragt på. Og senere skal den trænes, så den kan optræde i forestillingerne sammen med sin scenevante mor.

Du kan læse mere om falkecentret ved at klikke her.