Århusianer vil afsløre årsagen til løbeskader

Stort forsøg med gps-ure skal afsløre, hvorfor skaderne sker.

Løberknæ, fibersprængninger eller ømme achillessener: Listen over skader er lang, og sætter tit løbeglade motionister tilbage til start.

Drejer samtalen sig om løb, kan de fleste danskere huske den forbandede skade, som stoppede det gode fortsæt om mere motion.

GPS-uret lyver ikke
For første gang bliver gps-løbeure brugt i stor skala i forskning for at afdække løbeskader. Det sker gennem et stort forsøg, som Aarhus Universitet står bag.

GPS-urene er ifølge forskerne fortrinlige, fordi de gemmer alle løbeture - og derfor giver et mere sandt billede af løbeturene, end motionisten selv husker.

- Svaret på, hvorfor folk bliver skadet ligger i gps-urene. Får vi data for alle træninger, kan vi lettere afgøre sammenhængen mellem, hvad folk løber og skader, fortæller Rasmus Ø. Nielsen, fysioterapeut og phd-studerende i løbeskader på Aarhus Universitet.

Sammen med et team af forskere, læger, professorer fra blandt andet Idrætsklinikken Aarhus Sygehus, ortopædkirurgien i Region Nordjylland, Aarhus- og Aalborg Universiteter og DANO-Run vil han de kommende år forsøge at finde frem til årsagerne til løbeskader, så man kan forebygge flere af skaderne.

Studie af 1000 løbere
I første omgang er målet at nærstudere løbeture for omkring 1.000 løbere - og gerne flere. Det er vigtigt for undersøgelsen, at både raske og skadede løbere sender data ind.

Alle med et Garmin GPS-løbeur, kan fra mandag den 15. november gå ind på hjemmesiden www.vilober.dk og overføre alle træningsturene til forskerne. Jo flere data - jo mere præcist kan forskerne kortlægge danskernes løbevaner.