Ansætter polakker

3F'ere sagde nej til mindsteløn

Østjyske 3F'ere bliver ligesom kolleger i resten af landet presset af østeuropæisk arbejdskraft i stigende grad.

Østeuropæerne tager gerne fat for en timeløn på 125 kroner, vurderer arbejdsmarkedsforsker Jens Arnholtz fra Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) over for Morgenavisen Jyllands-Posten.

Vurderingen kommer efter det er kommet frem at Aarhus Kommune har ansat polske arbejdere til at lægge fortove i kommunen. De polske arbejdere arbejder til en timeløn på 125 kroner, der svarer til den overenskomstmæssige mindsteløn. At det er polske og ikke danskere, der møder ind på arbejde om morgenen, er fordi de i alt 45 arbejdsløse 3F'er i Aarhus har sagt nej til at arbejde til den lave løn.

- De er ikke interesseret i at arbejde til den løn. De 125 kroner i timen kan en dansker jo ikke leve af, siger faglig sekretær i Anlæg og Byg i 3F i Aarhus, Niels Eliasen, til Jyllands-Posten.

Men tendensen er kommet for at blive forudser Jens Arnholtz.

- Flere og flere arbejdsgivere opdager, at de kan få arbejdskraft, der godt vil gå til mindstelønnen. Det gælder også kommunale arbejdsgivere, der forsøger at spare penge på den måde. Samtidig kan man forudse flere diskussioner om, hvorvidt det er acceptabelt, at der er danskere, der går rundt på dagpenge, hvis de kan få denne type overenskomstmæssige job, siger han.