Ældre Sagen klar med opfordring efter spektakulær arvesag

Folk skal tage affære, hvis de har mistanke om, at en dement misbruges. Sådan lyder opfordringen fra Ældre Sagen

02:31

Hvis du som pårørende til en dement har mistanke om, at vedkommende bliver misbrugt, skal du reagere.

Det siger jurist Gitte Clausen fra Ældre Sagen.

Opfordringen kommer i forbindelse med en spektakulær arvesag, hvor pårørende mistænker en nevø for at have narret sin onkel for millioner af kroner.

Læs også Anklage: Nevø giftede sig med dement onkel for at score arv

De pårørende mener, at nevøen har giftet sig med sin 40 år ældre demente onkel for at score en stor arv.

Gitte Clausen udtaler sig ikke om den konkrete sag, men helt generelt får Ældre Sagen mange henvendelser fra pårørende til demente. 

- Vi får også spørgsmål fra pårørende, der er bekymrede for, at en nærtstående dement bliver misbrugt eller forsøgt misbrugt i forhold til dette eller hint, siger Gitte Clausen.

04:44

VIDEO: En familie er i splid, efter at en nevø ved at gifte sig med sin egen onkel arver over fem mio. kroner.

Luk video

Hun fortæller, at det ikke er mange sager om året, hvor pårørende kontakter Ældre Sagen med mistanke om, at andre pårørende snyder et dement familiemedlem.

 Gitte Clausen har en klar opfordring til folk, hvis de fatter mistanke.

- Man skal undersøge sagen og se, om der er noget om snakken. Hvis ens mistanke om, at en person bliver udnyttet i forhold til, at personen ikke selv kan overskue konsekvenserne af handlinger, som personen udfører, må man skride til handling for at beskytte personen, og så kan man søge om en værgebeskikkelse, siger Gitte Clausen og uddyber:

I sagen fra Randers fandt Ragnhild Gregersen ud af, at hendes bror var blevet gift med sin 40 år yngre nevø ved at henvende sig i hans bank. Efterfølgende har hun meldt nevøen til politiet.

- Der bliver kun iværksat værgemål, hvis behovet er der. Behovet træffer man på baggrund af, at man taler med de pårørende, og man får også fat i lægefaglige udtalelser.

I videoen øverst i artiklen kan du høre Gitte Clausen uddybe Ældre Sagens opfordring.