Advarer mod armlænker

Flugtepisoder må ikke gå ud over behandlingen af ikke-kriminelle psykiatriske patienter, mener læge

 Ny rapport om kvalitet og sikkerhed i retspsykiatrien foreslår armlænker og narkohunde for at hindre flugt.

Problemerne med de mange flugtepisoder fra retspsykiatriske afdelinger i Danmark må ikke fylde så meget, at det går ud over behandlingen af det store flertal af stadig flere ikke-kriminelle psykiatriske patienter.

Det siger ledende psykiatrioverlæge Per Jørgensen fra Region Midtjylland. Han har om nogen været tæt på flugt-sagerne fra det psykiatriske hospital i Risskov i 2010.

- Med den megen politiske og folkelige fokus på rømningerne de seneste par år risikerer vi, at der bliver taget midler fra den store patientgruppe, der ikke er kriminelle.

- Det vil jeg gerne advare imod. Selvfølgelig skal de mest farlige være bag lås og slå, men vi kan ikke bare bygge hegnet højere og højere, siger Per Jørgensen. 

Han henviser til, at de retspsykiatriske afdelinger ikke er fængsler, men behandlingsinstitutioner.

-  Nu inviterer vi til et samarbejde, som ikke er set tidligere mellem de psykiatriske hospitaler og Kriminalforsorgen, siger Per Jørgensen.

Han har siddet med i den arbejdsgruppe under Danske Regioner og Indenrigs- og Sundhedsministeriet, som lørdag i en 100 sider tyk rapport præsenterede 29 forskellige anbefalinger til en bedre behandling af de kriminelle psykiatriske patienter samt en bedre sikkerhed på institutionerne.

Bred vifte af forslag
Rapporten har en bred vifte af forslag og understreger, at 80 procent af de retspsykiatriske patienter er under ambulant behandling.

De seneste års tid har 142 i utide forladt de psykiatriske afdelinger, hvor de ikke måtte. 39 rømmede, mens resten enten undveg under ledsaget udgang eller udeblev efter normal udgang i behandlingsforløbet.

- De mest farlige skal selvfølgelig sikres, og personalet skal uddannes bedre.

Desuden skal det blive lettere at invitere politiet ind med narkohunde, hvis der f.eks. der er formodning om stoffer på afdelingen, siger Per Jørgensen.

Stofmisbrug fylder meget på afdelingerne. Brug af elektronisk arm foreslås også gennemført som et to-årigt forsøg. Det kan ifølge Per Jørgensen udvide bevægelsesfriheden for dem, der er på vej ud i normaltilværelsen, og samtidig hindre risiko for flugtforsøg.