Åbner skatkammer

Dronningen åbner topsikret museum i Den Gamle By

01:54

1 af 2

Kunstskatte for mange millioner kroner kommer for alvor frem i lyset, når dronning Margrethe tirsdag i Aarhus åbner det hidtil største udstillingsprojekt i Den Gamle Bys historie.

Indvielsen omfatter det nye topsikrede Kunstkammer på 450 kvadratmeter, der uden risiko for tidligere tiders tyverier giver museets værdifulde klenodier i sølv, ure, porcelæn og fajance den plads, de fortjener.

Den Gamle Bys grundide er ellers, at kunstgenstande udstilles som en del af miljøet i museets butikker, huse og værksteder. Men i det nye Kunstkammer bliver der fokus på den enkelte genstand.

- Tanken om et underjordisk kunstkammer opstod, da museet i 2000 fik stjålet 11 meget fine og sjældne lommeure, siger museumsdirektør Thomas Bloch Ravn.

Selvom de fleste af urene blev fundet igen, stod det klart, at museets skatte havde brug for bedre sikring, hvis publikum skulle kunne studere dem på nært hold.

Den Gamle By har siden 1934 huset et urmuseum med 15.000 genstande. Det får nu sin særlige plads i Kunstkammeret med et sjældent udvalg af solure, standure, bordure, lygteure og lommeure.

Blandt lommeurene er blandt andet er Tourbillon-ur, som ikke har været udstillet siden 2000, hvor det blev stjålet fra Den Gamle By.

Fire år senere kom det mirakuløst tilbage pakket ind i køkkenrulle i en ufrankeret kuvert uden afsender.

Museets samling af fajance og porcelæn rummer over 3.000 genstande som terriner, osteklokker, skylleskåle, asietter, saltkar og strøbøsser.

Samlingen spænder over 400 års designhistorie fra både Danmark og hertugdømmer samt engelske, tyske, nederlandske og ostindiske varer.

Sølvudstillingens knap 800 genstande er skabt af 309 sølvmestre fra hele landet.

Annie & Otto Johs. Detlefs' Fonde OJD har givet 13,6 millioner kroner til byggeriet af Kunstkammerat.