Aarhus Letbane åbner torsdag - gratis tur til alle

Nu er det sikkert. Aarhus Letbane åbner torsdag, og alle er inviteret til en gratis tur

Foto: Henning Bagger (Scanpix)

Nu ligger det fast. Aarhus Letbane begynder at køre med passagerer fra i morgen, torsdag, klokken 11.00.

Det oplyser Aarhus Kommune og Region Midtjylland i en pressemeddelelse sent onsdag aften. Det sker efter, at Aarhus Letbane har accepteret de betingelser, som Trafikstyrelsen tidligere på aftenen fremsatte som krav på, at de gav de sidste sikkerhedsgodkendelser til letbanen.

Læs også Grønt lys: Aarhus Letbane må endelig køre med passagerer

- Vi er mange, der har trippet længe i startboksen. Men nu er det ganske vist og sandt: Letbanen åbner, og jeg er ikke i tvivl om, at den bliver en kæmpe fordel for hele Østjylland. Det fulde potentiale ser vi selvfølgelig først, når strækningen til Odder og Grenaa er klar. Så lidt tripperi vil der stadig være, siger regionsrådsformand Bent Hansen (S).

Kom gratis med letbanen hele torsdag

Torsdag er det 1. etape af letbanen, der åbner. Den går fra Aarhus H til Aarhus Universitetshospital i Skejby.

Det er denne strækning, der torsdag åbner for passagerer.

Åbningen af Aarhus Letbane vil blive markeret på Hack Kampmanns Plads på havnefronten i Aarhus torsdag klokken 10.15, hvor alle interesserede er velkommen.

Her vil blandt andre Bent Hansen og Kristian Würtz (S), rådmand for Teknik og- Miljø, holde taler, inden letbanetogene - langt om længe - kan fyldes med passagerer.

Torsdag vil det være gratis at køre med Letbanen efter kl. 11.00 og resten af dagen.

Fakta om Aarhus Letbane - Danmarks første

-  Letbanen har en samlet strækning på 110 kilometer. Den består af både gamle nærbanetogskinner og 12 kilometer nybyggede skinner.

- Hvert tog har plads til mellem 216 og 256 passagerer alt efter togtype.

- Der er to forskellige togtyper, Variobahn og Tango, der har en topfart på henholdsvis 80 og 100 kilometer i timen.

- Første strækning af letbanen, der skulle have været indviet lørdag 23. september, går fra banegården i Aarhus til Aarhus Universitetshospital i Skejby og har 12 stop.

- Letbanen består af i alt 49 stationer, hvoraf 19 perroner er nybygget.

- Letbanen får strøm fra vedvarende energikilder som vindkraft og er derfor CO2-neutral. 

- Letbanen vil løfte den kollektive trafik og gavne fremkommeligheden i Aarhus, og på samme måde være med til at fremme byens udvikling og vækst. Derfor er der fortsat rigtig god grund til at markere åbningen, selvom den har trukket længere ud end forventet. Med Letbanen tager vi fat på et helt nyt kapitel i Aarhus og det østjyske, så det bliver stort at se letbanetoget i bybilledet fyldt med passagerer, siger Kristian Würtz.

Letbanen kører seks gange i timen mellem Aarhus H og Aarhus Universitetshospital i Skejby. Og mens torsdag er gratis, skal aarhusianerne fra fredag til lommen, hvis de vil en tur med letbanen gennem byen. 

Efter torsdagens fejringer indledes den officielle drift. Det sker fredag klokken 04.50.

Letbanen skal på sigt køre mellem Grenaa og Odder, men til at begynde med, vil den kun køre i Aarhus.

Aarhus Letbane skulle have åbnet tilbage i foråret. Den gang blev det udskudt til den 23. september, hvor man i 11. time måtte aflyse den stort anlagte åbningsfest aftenen inden, at hele byen var inviteret til fest med taler, musik og 5.000 stykker kransekage på havnefronten i Aarhus. Men dengang var sikkerhedsgodkendelserne ikke på plads - det er de nu.

Regnestykket fra den aflyste åbningsfest i september viste, at den kostede 570.000 kroner. Aarhus Kommune har siden meldt ud, at man ikke vil bruge lige så mange penge på den næste åbning, men at man har afsat i omegnen af 50.000 kroner til festlighederne, som altså finder sted torsdag den 21. december klokken 10.15.

Læs også Trods kaotisk start: Aarhus gør klar til ny etape af Letbanen

I lørdags tog en gruppe aarhusianerne sagen i egen hånd. De mente, at man i stedet for at pege fingre af fejlene hellere skulle fejre, at Aarhus får en letbane. Derfor inviterede de til stort sammenskudsgilde og folkefest under mottoet: Du kan klage eller bage. Du kan se, hvordan det gik for, i videoen herunder.

01:50

VIDEO: Aarhus fejrede Letbanen: Fantastisk at man kan samle folk. Se video fra den folkelige åbning i lørdags her.

Luk video