Aarhus går imod omstridt lov

Vil sikre åbenhed for offentligheden

Borgere og journalister skal mødes med videst mulig åbenhed, og derfor vil et flertal i Aarhus Byråd stemme for et forslag om at gå imod den nye offentlighedslov.

Københavns Borgerrepræsentation vedtog et lignende forslag i maj, og dermed har landets to største byer sagt nej tak til lovgivningen fra Christiansborg.

- Det er vigtigt, at vi for eksempel fortsat kan få adgang til en borgmesters eller en rådmands kalender og dermed fastholde størst mulig åbenhed og kontrol med magthaverne, og når vi har muligheden for at ændre på det kommunalt, skal vi gøre det, siger byrådsmedlem Thomas Medom (SF) og uddyber:

- På grund af princippet om meroffentlighed kan vi som kommuner vedtage, hvornår vi skal give aktindsigt, og jeg synes, det er helt naturligt, at vi forholder os til, hvordan vi sikrer bedst adgang til den offentlige forvaltning. Vi oplever jo ikke de problemer, som man tilsyneladende gør på Christiansborg, hvor nogle politikere savner et hemmeligt arbejdsrum. Derfor skal vi selvfølgelig blive ved med at give borgerne adgang til forvaltningen.

Venstre: Har minimal betydning

Socialdemokraterne, som fylder 14 ud af byrådets 31 stole, vil stemme for forslaget, og det samme vil Venstre, der dog påpeger, at offentlighedsloven har minimal betydning for det kommunale selvstyre.

Byrådsmedlem Gert Bjerregaard (V) undrer sig desuden over, at de lokale SFere går imod SFs linje i regeringen.

Ikke desto mindre følger Aarhus i Københavns fodspor, og det er vigtigt, mener gruppeformand Camilla Fabricius (S).

- Det er vigtigt for os, at borgerne har adgang til de beslutninger, der bliver truffet. Samtidig har vi i Aarhus Kommune talt meget om, hvordan vi får en øget borgerinddragelse og gør demokratiet nærværende, og i den sammenhæng er det centralt, at meroffentlighed understøtter den dagsorden, siger Camilla Fabricius.

Man skal respektere lovgivningen

Kulturrådmand Marc Perera Christensen (K) peger til gengæld på, at man skal respektere lovgivningen, selv når den er "tåbelig".

- Jeg har fuld forståelse for den modstand, der er mod offentlighedsloven, som på nogle punkter er bekymrende. Men jeg har det på den anden side også sådan, at vi ikke er lovgivere i kommunerne, og det kan ikke nytte noget, hvis vi skal lave undtagelser, hver gang vi er imod lovgivningen,« siger kulturrådmanden.

SFs Thomas Medom fastslår, at man bør benytte sig af muligheden for at gå imod offentlighedsloven.

- Når den konservative rådmand får læst op på, hvordan det hele er skruet sammen, så vil han finde ud af, at muligheden for at benytte sig af princippet om meroffentlighed er helt legitim, og hvis man er imod en mere lukket forvaltning, bør man benytte sig af den mulighed, lyder det fra SFeren.

Aarhus forventes at vedtage forslaget onsdag aften, og i flere andre kommuner vil byrødder stille lignende forslag, blandt andet Roskilde, Odense, Gladsaxe og Helsingør. Enhedslisten håber, at kommunerne derved kan lægge pres på den nye offentlighedslov, som blev vedtaget 4. juni med stemmer fra regeringspartierne, Venstre og de Konservative.