33-årig bortførte fireårig pige: Idømt anbringelse på ubestemt tid

Fredag eftermiddag blev en 33-årig mand dømt til anbringelse på ubestemt tid for overgreb på en fireårig pige

02:00

En 33-årig mand blev fredag kendt skyldig i sagen om bortførelse og overgreb på en fireårig pige. Han blev dømt til anbringelse på en psykiatrisk afdeling på ubestemt tid.

Undskyld til den forurettedes familie. Jeg undskylder af hele mit hjertet

Den 33-årige mand

Manden er dømt for at have bortført pigen fra Børnehuset på Snogebæksvej i det vestlige Aarhus i juni sidste år, hvorefter han udsatte hende for seksuelle overgreb. 

Den 33-årige har tidligere erkendt bortførelsen, men hele vejen igennem nægtet at have misbrugt hende. Den oprindelige tiltale lød på voldtægt, men det fandt retten dog ikke bevist. I stedet blev den 33-årige kendt skyldig i anden kønslig omgang end samleje.

Læs også 33-årig kendt skyldig i bortførelse og overgreb på fireårig

- Der var rejst tiltale for fuldbyrdet voldtægt, så jeg er ikke umiddelbart tilfreds med, at der ikke er dømt for det, men jeg tager selvfølgelig nævningetingets afgørelse til efterretning, siger senioranklager Birgitte Ernst fra Østjyllands Politi til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun er dog tilfreds med, at manden er dømt til anbringelse på en psykiatrisk afdeling på ubestemt tid.

- Jeg naturligvis tilfreds med, at man har fulgt min påstand på det plan, så rent sanktionsmæssigt har jeg fået medhold, siger Birgitte Ernst.

01:50

Video: Se hele interviewet med anklager Birgitte Ernst.

Luk video

Undskyldte til familie

Den 33-årige var fredag i retten i Aarhus iført en grå trøje og cowboybukser, og han fremstod rolig og fattet, mens han samtidig angrede sin handling.

- Undskyld til den forurettedes familie. Jeg undskylder af hele mit hjertet, sagde den 33-årige i retten.

Læs også 33-årig erkender bortførelse men ikke overgreb mod pige

Den 33-årige er af lægerne fundet sindssyg på gerningstidspunktet, og han kunne derfor ikke idømmes en almindelig straf.

Manden erkendte da også, at han har brug for professionel hjælp.

- Jeg er syg og har brug for behandling.

03:19

VIDEO: Hør hvordan Thomas Medom (SF), rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune, forholder sig til spørgsmålet om sikkerheden i de aarhusianske daginstitutioner.

Luk video

Ifølge Ritzau er den tiltalte også blevet fundet skyldig i to andre forhold i anklageskriftet - trusler mod en forfatter samt vold mod en person, som den tiltalte mødte, da han tidligere var indlagt på Psykiatrisk Hospital i Risskov.

Han har udbedt sig betænkningstid i forhold til en eventuel anke af dommen.

Forsvareren har ikke ønsket at udtale sig til TV2 ØSTJYLLAND. 

Læs her, hvad en anbringelsesdom indebærer:

  • Kriminelle, som er sindssyge eller mentalt retarderede, kan ifølge straffeloven ikke straffes.
 
  • I mindre alvorlige sager kan retten i stedet idømme den kriminelle foranstaltninger såsom tilsyn, ambulant behandling, afvænning eller lignende.
 
  • Retten kan i alvorlige sager vælge en anbringelsesdom. Her bliver den dømte tvangsanbragt på for eksempel en psykiatrisk afdeling eller en institution for personer med mentale handicap.
 
  • Under anbringelsen vurderer den behandlende overlæge, hvilken behandling den dømte skal modtage.
 
  • Det er overlægen på den afdeling, hvor anbringelsen finder sted, der bestemmer, om den dømte kan få udgang.
 
  • Er anbringelsen sket på baggrund af en dom for alvorlig kriminalitet, er der i udgangspunktet tale om anbringelse på ubestemt tid. Dog senest efter fem år skal anklagemyndigheden sørge for at forelægge sagen for retten på ny.
 
  • I meget alvorlige sager, hvor den dømte vurderes at være til ekstraordinær fare for andre, kan retten vælge en dom til anbringelse på Sikringsafdelingen i Slagelse.
 
  • I modsætning til en almindelig behandlingsdom kan en anbringelsesdom kun ophæves af retten ved en såkaldt foranstaltningsændring. For eksempel kan dommen ændres til en almindelig behandlingsdom.
 
  • En anbringelsesdom må ikke forveksles med en forvaringsdom. Begge er tidsubegrænsede foranstaltninger, men forvaring bruges over for personer, som ikke er sindssyge eller retarderede og derfor i udgangspunktet egnede til almindelig straf.
 
Kilder: Straffeloven, psykiatriloven, Region Sjælland, Kriminalforsorgen.