18-årige Sofie har kræft: Nu er hun ballets dronning

Sofie Bjerregaard fra Randers blev i november ramt af knoglekræft. I weekenden blev hun hædret under en gallafest på sin uddannelse

02:02

Sofie Bjerregaard er kræftramt, men var alligevel med til gallafest på Tradium i Randers.

- 7. november gik verden under, da jeg fik den her form for dødsdom. 

Ordene er den 18-årige Sofie Bjerregaards. Hun kommer fra Randers og læser til daglig på marketingslinjen på Tradium. I november sidste år fik Sofie et opkald fra sin læge, der med et ændrede hendes liv totalt.

Til sidst sagde jeg, kan du ikke bare fortælle mig, hvad der er galt? Jeg havde fået en tumor i min lårbensknogle.

Sofie Bjerregaard

- De andre var taget i skole og på arbejde. Så ringer min læge og siger: "Sofie, jeg har nogle ikke særligt gode nyheder til dig", fortæller Sofie Bjerregaard til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Sofie havde på dette tidspunkt i længere tid haft problemer med sit ene knæ. Knæskader var ikke noget nyt for Sofie, da hun i flere år havde dyrket cheerleading.

Billedet er taget lige før Sofie Bjerregaard tog til gallafest på Tradium. Foto: Sofie Bjerregaard (privatfoto)

Denne gang var problemerne dog så slemme, at hun i samråd med sin læge fik bestilt en tid til MR-scanning. En scanning der afslørede noget ganske overraskende.

- Lægen blev ved med at sige, at han var ked af, at han ikke kunne ringe til mine forældre, da jeg var fyldt 18 år. Til sidst sagde jeg, kan du ikke bare fortælle mig. hvad der er galt?  Jeg havde fået en tumor i min lårbensknogle, siger Sofie Bjerregaard.

Til gallafest med krykker

Siden den triste melding fra lægen har Sofie Bjerregaard fået fjernet tumoren i benet. Hun har fået sat en protese ind i stedet, og derfor støtter hun sig også meget at tiden til krykker. Som en del af behandlingen modtager hun også kemoterapi, hvilket hun skal gøre ind til sommer. Det betyder, at hun er indlagt i Aarhus en stor del af tiden.

Sofie har altid været let at kende på sit lange lyse hår. Håret mistede hun dog kort efter, at hun begyndte med kemobehandling. Foto: Sofie Bjerregaard (privatfoto)

I fredags var der gallafest på Sofies uddannelsessted, Tradium, og Sofie var med til festen.

- Folk kom hen og sagde, at de slet ikke havde regnet med at se mig den dag. Så de var selvfølgelig sindssygt glade for at se mig, siger Sofie Bjerregaard.

Det var super rart bare at hygge, slappe af, sidde i sit pæne tøj, få taget billeder og spise lækker mad.

Sofie Bjerregaard

Til gallafesten på Tradium finder der forskellige kåringer sted, og da tiden var kommet til at afsløre ballets dronning fik Sofie sig noget af en overraskelse, da hendes navn blev råbt op.

- Det betyder sindssygt meget at folk støtter op, og at de tænker på mig. Når jeg er indlagt her i Aarhus for eksempel, så ser jeg jo ikke alle de her mennesker, og jeg tænker ikke på, at jeg betyder noget for så mange, smiler Sofie Bjerregaard og fortæller.

Student til sommer

Særligt dagen hvor Sofie Bjerregaard blev diagnosticeret med knoglekræft står klart i hukommelsen. 

Læs også Sofie trodser kræft: Nu har hun fået hue på

- Min far krammer mig og holder om mig, hvor jeg så siger til ham, skal jeg dø nu? Jeg følte, at mit liv på en eller anden måde bare var slut. Jeg kunne bare se en stor sort sky over scanningsbilledet, og jeg har aldrig set noget lignende. Jeg var utroligt bange for, at jeg lige så godt kunne gå ud foran en bil, og så var det hele slut, siger Sofie Bjerregaard.

Så slemt gik det dog ikke. Lægerne fortalte, at der var håb for Sofie, og siden begyndelsen af november har døden ikke været et tema for Sofie og hendes familie. Hun klarer de vigtigste skoleopgaver fra sygesengen og regner med at blive student til sommer. 

Og oplevelser, som den Sofie havde til gallafesten, er med til at skyde optimisme ind i tilværelsen.

- Det var super rart bare at hygge, slappe af, sidde i sit pæne tøj, få taget billeder og spise lækker mad, forklarer hun.

Sofie Bjerregaard på gulvet til gallafest. Foto: Sofie Bjerregaard (privatfoto)

Oplevelsen til gallafesten bliver altså ikke glemt foreløbig, og Sofie ser fremad.

- Jeg tror, at hvis man fokuserer på løsninger og er positiv, så hjælper man også sig selv.  

Sofies ene ben kommer sandsynligvis ikke til at fungere på fuld styrke igen. Derudover er fremtidsudsigterne i forhold til helbredelse gode. Efter planen stopper hun med kemoterapi til sommer, og derefter skal hun regne med at skulle til tjek i forskellige intervaller resten af livet.

I videoen øverst i artiklen kan du høre, hvordan Sofie Bjerregaard reagerede på kåringen som ballets dronning.

20:41

Video: Her kan du se hele interviewet med Sofie Bjerregaard, hvor der både tales om gallafesten samt resten af hendes sygdomsforløb.

Luk video