11.000 fanget i lønkaos

Kommune fortryder udlicitering af lønadministration

Danmarks næststørste kommune slutter sig nu til rækken af kommuner, som fortryder beslutningen om at overlade lønkassen til et privat firma. Det skriver Avisen.dk.

Siden Aarhus Kommune udliciterede lønadministrationen til KMD i 2011, har lønsedlerne for sosu'er, skolelærere og andre offentligt ansatte vrimlet med fejl. Efter lang tids lønkaos har byrådet besluttet at fyre KMD. Men først fra 2017, så kommunens 11.000 ansatte skal holde godt øje med lønsedlerne i tre år mere.

SF i Aarhus mener, at kommunen burde trække stikket til KMD omgående.

- Man burde afbryde kontakten til KMD, fordi de har ligget over antallet af fejl, der var tilladt i kontrakten. Det er jo fuldstændig uacceptabelt, at kommunens ansatte skal risikere at mangle til huslejen, fordi der er kludder i administrationen, siger Thomas Medom (SF), rådmand for sociale forhold og beskæftigelse, til Avisen.dk.

Generelt har der været dårlige erfaringer med kommuner, som lader private firmaer bestyre lønkassen. 11 af landets kommuner har forsøgt sig med at udlicitere lønsystemet. Rådet for Offentligt-Privat Samarbejde har undersøgt syv af dem, og i de fire har udliciteringen virket stik imod hensigten og medført flere fejl og højere omkostninger.

I Aarhus er pædagogernes fagforening BUPL godt tilfredse med, at kommunen har valgt at fyre KMD. Det skulle bare helst ske omgående.

- Med alt det kludder og bøvl, der har været undervejs, undrer det mig virkelig, at de får lov at fortsætte tre år mere, siger faglig sekretær Marianne Gilbert Nielsen til Avisen.dk.

Kommunens egne lønmedarbejdere, som indberetter lønnen til KMD, har advaret om, at offentligt ansatte risikerer at blive snydt for løn, hvis ikke de selv opdager fejl på lønsedlen. Ifølge lønmedarbejdernes tillidsmand Hanne Skalholm er KMD så småt ved at få bedre styr på udbetalingerne.

- Men jeg ville aldrig stole på, at min lønseddel er korrekt, så det synes jeg heller ikke, at andre skal. Men det er blevet bedre, og jeg håber, at vi oplever mindre bøvl fremover, siger hun til Avisen.dk.

Avisen.dk har forgæves forsøgt at indhente en kommentar fra Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S). Men i en intern besked til kommunens ansatte har borgmesteren meddelt, at udliciteringen til KMD "allerede har bidraget til en forstærket indsats".