Møbelvirksomhed i krise: 700 ansatte sendt hjem

Tvilum-Scanbirk er i økonomisk krise og har fredag sendt alle medarbejderne hjem

Opdateret: Tvilum-Scanbirk er erklæret konkurs. Det bekræfter kurator i boet.

Den østjyske møbelfabrik Tvilum-Scanbirk fra Fårvang har fredag sendt flere end 700 medarbejdere hjem.

- Det er satme en overraskelse. Jeg ved ikke, hvad jeg skal tro, siger Frank Andersen, der er tillidsmand i møbelvirksomheden, til TV2 ØSTJYLLAND.

Han fortæller, at alle medarbejdere blev kaldt sammen klokken 8.30 fredag morgen.

- Direktøren fortalte, at kassen er tom, og at firmaet er under rekonstruktion. Vi blev derfor sendt hjem og fik at vide, at vi skulle møde igen mandag klokken 11.30 til et infomøde, siger Frank Andersen.

Tvilum-Scanbirk er ifølge Ritzau ikke registreret som konkurs, men ændrede torsdag navn fra Tvilum Aps til Selskabet af 2. februar 2018. Det er ofte et tegn på, at et selskab nærmer sig konkurs eller en rekonstruktion, skriver Ritzau.

Ejerne er Revolution Capital Group, der igen er ejet af et holdingselskab i udlandet.

Tvilum, der har eksisteret siden 1965, er en af verdens største producenter af funktionelle plademøbler.
Tvilum, der har eksisteret siden 1965, er en af verdens største producenter af funktionelle plademøbler. Foto: Tvilum

'Vi har det ikke godt'

- Det er sgu nedslående, og mine kollegaer har det ikke godt. Det er trist det her. Jeg håber bare, at de får rekonstrueret virksomheden, siger Frank Andersen.

Mens møbelfabrikanten har omsat for over en milliard kroner om året de sidste mange år, så har det løbende givet underskud.

Det seneste offentliggjorte regnskab, der dækker 2016, viste et underskud på 11 millioner kroner. De seneste fem år har selskabet dog samlet tabt 358 millioner kroner.

- Jeg har været i kontakt med ledelsen, der fortæller, at de nu vil bruge weekenden på at arbejde på en løsning og denne rekonstruktion, siger Jens Svenningsen, der er formand for fagforeningen 3F i Silkeborg Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

Han fortæller, at cirka ti procent af alle medlemmerne i fagforeningen i Silkeborg Kommune kommer fra møbelvirksomheden.

En katastrofe for Fårvang

- Hvis det værste skulle ske og virksomheden går konkurs, er det yderst alvorligt for Fårvang. Den virksomhed har fyldt så meget i de seneste 25-30 år. Det vil være en katastrofe for Fårvang, og i Silkeborg Kommune er det den største produktionsvirksomhed, siger Jens Svenningsen.

Han fortæller, af fagforeningen nu prøver at rådgive og guide sine medlemmer gennem situationen.

- Det videre forløb vil afhænge af, hvad der sker med virksomheden. Vi håber, at den her rekonstruktion kan lykkes, siger Jens Svenningsen.

TV2 ØSTJYLLAND følger sagen og forsøger at få en kommentar fra direktøren i Tvilum-Scanbirk - men indtil videre uden held.