Borgmester hylder hverdagshelte - og skælder ud på skraldesvin

Vi smider jo heller ikke affaldet på gulvet derhjemme, lyder det fra Randers' borgmester, der lovpriser de frivillige i Hold Randers Ren.

De frivillige i Hold Randers Ren har indtil videre indsamlet 774 kilo affald i Randers i år. Foto: Scanpix & Hold Randers Ren

'Helt ærligt - det er for ringe, at vi smider vores affald i naturen. Derhjemme kan vi jo godt bevæge os hen til en affaldsspand, hvorfor så tro at alle andre arealer er losseplads. Det starter med os selv.'

Det offentlige rum er ikke en stor losseplads. Det er et skønt rum, som vi allesammen sætter pris på, når der er pænt og ordentlig. 

Claus Omann Jensen

Sådan skriver Randers' borgmester Claus Omann Jensen på Facebook efter et møde med en frivillig fra gruppen Hold Randers Ren. 

Gruppen har indtil videre indsamlet ikke færre end 774 kilo skrald i byen i år, og det har fået borgmesteren til tasterne.

- Jeg vil gerne kvittere for det store arbejde, Hold Randers Ren gør for byen. De er nogle af hverdagens helte. Men det burde ikke være sådan, at vi har en gruppe frivillige, der runder rundt og gør en ekstra indsats, siger Claus Omann Jensen til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Det offentlige rum er ikke en stor losseplads. Det er et skønt rum, som vi allesammen sætter pris på, når der er pænt og ordentlig. 

Borgmesteren er frustreret over, at der er for mange randrusianere, som smider tyggegummi, cigaretskodder og pizzabakker i naturen og det offentlige rum generelt.

Vi har et fælles ansvar

- Det er for dårligt, vi smider vores affald i naturen. Derhjemme smider vi jo heller ikke affaldet på gulvet. Hver gang jeg ser affald, der flyder, bliver jeg ærgerlig, og hvis jeg ser nogen, der smider noget, siger jeg: "Jeg tror, du har tabt noget". 

Ved den landsdækkende affaldsindsamling i søndags, blev der samlet over 350 kilo skrald ind alene i Randers. Det tal ser borgmesteren gerne er lavere næste år.

- Vi har et fælles ansvar for at holde vores fælles arealer rene. Vi skal også bruge affaldsspandene i det offentlige rum. Vi skal allesammen lige minde hinanden om, at det skal være rent og pænt. Hvis der er rent og pænt, vil man heller ikke bare smide noget, siger Claus Omann Jensen.

Læs også Flere tusinde ton affald: Ib er træt af plastik i naturen

For at komme affaldet til livs, vil Randers Kommune sætte en række af de såkaldte Big Belly-skraldespande op forskellige steder i byen. Der er tale om en slags intelligent skraldespand, der blandt andet komprimerer affaldet. Ifølge borgmesteren vil kommunen også senere på året lave nogle sjove gimmicks for at sætte fokus på problemet.  

I søndags blev der i alt indsamlet over 17.600 kilo affald i Region Midtjylland.