Hammel Neurocenter fyrer 40 medarbejdere

For få henviste patienter fra Region Nord og -Syd betyder, at Neurocentret i Hammel skal nedlægge otte sengepladser

Hammel Neurocenter skal nedlægge i alt otte sengepladser og fyre 40 medarbejdere. Det bekræfter den ledende overlæge, Merete Stubkjær Christensen, og hospitalsudvalgsformand Anders Künah (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

Sengenedlæggelserne sker som konsekvens af, at Region Nordjylland og Region Syddanmark henviser færre patienter til neurocentret, der er speciallister i hjerneskader.

Neurocentret har en række sengepladser, som er reserveret patienter fra de to andre jyske regioner. Når de henviser færre patienter, er der ikke nok til at opretholde sengene.

quote Jeg er fuldstændig uforstående overfor, at de andre regioner i mindre grad henviser patienter til Hammel

Anders Kühnau (S), formand, Hospitalsudvalget i Region Midtjylland

- Jeg er fuldstændig uforstående overfor, at de andre regioner i mindre grad henviser patienter til Hammel. Det ligner kassetænkning, siger hospitalsudvalgsformand i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S), til TV2 ØSTJYLLAND.

Det afviser man i Region Nordjylland. Her fortæller regionens kommunikationsafdeling til os, at hvis der er en dalende efterspørgsel, så er det ikke bevidst fra deres side.

Hos Region Syddanmark kender man heller ikke til en tendens til færre henvisninger til neurocenteret i Hammel.

- Vores brug af Hammel Neurocenter kan svinge fra år til år, men vi kan ikke umiddelbart ud fra vores tal se, at vi har færre patienter på centeret, hvis vi kigger over de sidste fire år. I 2013 havde vi eksempelvis et forbrug på 67 millioner kroner og i 2016 var det på 69 millioner, siger koncerndirektør i Region Syddanmark Kurt Espersen

Anders Kühnau vil nu undersøge, hvordan neurocentret fremover skal drives og anvendes.

- Jeg har bedt om en redegørelse til næste udvalgsmøde på mandag, og i den forbindelse vil vi nok bede om en dybere analyse af området. Det hele er mere kompliceret end som så, så vi skal også kigge dybere på vores egen visitationspraksis og brug af Hammel, siger han og fortsætter:

- Vi risikerer at skade et tilbud, som ikke kun er vigtig for os men for hele landet.

Nye besparelser overrasker

Ifølge næsteformanden i lokalmedarbejderudvalget på Hammel Neurocenter, Trine Balker, kommer sengelukningerne som en overraskelse. Der var oprindeligt tale om fire sengenedlæggelser. Nu er det antal fordoblet.

- Balancen mellem Nord og Syd har kørt meget i bølger. Så nogle gange har vi været nødt til at køre ned i sengepladser. Men aldrig så mange. Vi ved patienterne er derude, de bliver bare ikke visiteret til os, forklarer hun til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Det er rigtig trist. Der er rigtig mange berørte medarbejdere, vi skal sige farvel til. Det værste er, at der er mange kompetencer, der forsvinder, og de er svære at erstatte på den korte bane.