Michael hjælper trængte familier - men straffes med bøder

Skralderen Michael Andersen giver gratis mad til trængte familier, men han kan ikke garantere, at maden konstant har været opbevaret ved højst 5 plusgrader. Derfor straffes han med bøder.

Hvordan kan det udløse bødestraf at hjælpe familier, der sidder hårdt i det, ved at give dem gratis mad?

Det kan Mikael Andersen fra Højbjerg give svaret på.

Han kalder sig Danmarks bedste skralder. På én dag kan han finde op mod et ton mad i supermarkedernes containere.

Bøder for 20.000 kroner

Maden, Mikael Andersen skralder, giver han gratis til trængte familier.

Men Mikael reklamerer for maden på Facebook, og han kan ikke garantere, at maden konstant har været opbevaret ved højst 5 plusgrader. 

Kombinationen bliver ikke set på med milde øjne af Fødevarestyrelsen, der har udstedt bøder for 20.000 kroner til den aarhusianske skralder.

- Det er ret uheldigt, synes jeg. Man vil jo bare gerne hjælpe folk, der har det svært økonomisk. Der er rigtig mange, der er på røven. De kan ikke få måneden til at løbe rundt, hvis de ikke får en hjælpende hånd, siger Mikael Andersen til TV2 ØSTJYLLAND.

Vil hjælpe flere - lovligt 

Han har en drøm om at etablere sit eget madkammer, så han på lovlig vis kan hjælpe mange flere, og han har allerede flere aftaler med supermarkeder, der vil donere mad, hvis det lykkes ham at få et lokale.

Det er dog svært for Michael at anskaffe et fødevaregodkendt lokale, for han har ikke selv for mange penge.

Politiker Anders Winnerskjold ​var mandag med til at rode i containere.
Politiker Anders Winnerskjold ​var mandag med til at rode i containere.

Mandag inviterede Mikael Andersen blandt andre formand for bæredygtighedsudvalget i Aarhus Kommune, Anders Winnerskjold (S) med på tour de container. 

- Det er en rigtig sympatisk ambition, og vi vil gøre vores bedste for at finde den rette hylde for ham at lande på, siger Anders Winnerskjold til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Måske kan vi hjælpe ham med at stifte en forening, hvor han kan få lokaletilskud. Vi kan også se, om vi kan bruge Mikaels kompetencer i nogle af de eksisterende initiativer som skraldecaféer eller fødevarebanker.

Fremtiden må vise, om Mikael Andersens drøm om lovligt at give mere gratis mad til flere mennesker bliver til virkelighed. 

Mikael Andersen har skraldet siden 2013. Han deler - med hjælp fra flere andre - maden ud fra sin lejlighed i Højbjerg.