Den aarhusianske storstikker Grethe Bartram er død

Hun var årsag til, at otte modstandsfolk blev dræbt under Besættelsen

Grethe Bartram ernærede sig bl.a. også ved at arbejde som nøgenmodel for lokale tegnere.

1 af 2

Den tidligere aarhusianske storstikker Grethe Bartram er død, 92 år gammel.

Grethe Bartram var den ene af de kun to danske kvinder, der i retsopgøret efter 2. Verdenskrig blev idømt dødstraf for deres handlinger under Besættelsen. 

Dødsdommen blev senere ændret til livsvarigt fængsel, og efter at have siddet fængslet i Horserødlejren blev hun benådet.

Siden flyttede hun til Sverige og skiftede navn til Margrethe Thomsen. Her boede hun i 60 år frem til sin død. 

Læs også Storstikkerens død: Det var ufatteligt hvad hun gjorde

Ifølge Hallands Nyheter døde Grethe Bartram for lidt over en uge siden, næsten 93 år gammel. De sidste par år boede hun på Älvgårdens plejehjem i Vessigebro.

Storstikkeren fra Aarhus

Grethe Bartram blev kendt som storstikkeren fra Aarhus. Hun blev født 23. februar 1924 i Aarhus som Maren Margrethe "Grethe" Bartram. Kun 17 år gammel blev hun gift og derefter gravid. Hun fødte en søn i 1941.

Under Besættelsen kom hendes mand ud for en alvorlig ulykke, hvilket betød, at han ikke kunne forsørge den lille familie.

I stedet løste Grethe Bartram de økonomiske udfordringer ved at angive snesevis af aarhusianske modstandsfolk til Gestapo. 

Grethe Bartram boede i Vessigebro i Sverige indtil sin død i sidste uge. Foto: Google Maps

Grethe Bartram stak i alt 53 modstandsfolk til den tyske besættelsesmagt, heriblandt sin egen bror, Christian Bartram, der ligesom hele familien var engageret i illegalt arbejde.

I alt omkom otte danske modstandsfolk på grund af Grethe Bartrams samarbejde med tyskerne.

I slutningen af krigen blev Grethe Bartram skudt i halsen af kommunistiske modstandsfolk i det centrale Aarhus. Formålet var at likvidere hende, efter at hun var blevet afsløret.

Hun overlevede med lidt skader og kom efter Befrielsen til at leve et langt liv. 

02:09

VIDEO: Få historien om Grethe Bartram om mød journalist Peter Kramer, der flere gange har talt i telefon med den aarhusianske stikker.

Luk video