Aarhus skal bremse for gult: Mange overholder ikke færdselsloven

Mange aarhusianere respekterer ikke det gule lys i trafikken, og det skaber farlige situationer. Nu skal kampagne få folk til at bremse for gult

Alt for mange aarhusianere vælger at tage chancen og køre over for gult i trafikken. Mange kender ikke færdselsloven, og nogen vælger helt at ignorere den. Og det skaber farlige situationer i trafikken og problemer for fremkommeligheden.

I to ud af tre uheld, hvor aarhusianerne kommer til skade i trafikken, er gul- eller rødkørsel en medvirkende årsag til uheldet.

quote Vi oplever, at folk nogle gange tager chancen - at man godt lige kan nå over, selvom der er gult. Og det er en rigtig dårlig idé.

Jens Velling, Aarhus Letbane

Derfor begynder kampagnen, "Aarhus bremser for gult", der skal sætte fokus på trafiksikkerheden og trafikafviklingen. Kampagnen er et samarbejde mellem Aarhus Kommune, Østjyllands Politi og Aarhus Letbane.

- Vi vil gerne opnå to ting med kampagnen. Først og fremmest, at der ikke sker ulykker, fordi vi vil gerne have at alle er trygge i trafikken. Og for det andet, at det ikke går ud over vores drift, siger Jens Velling, der er kommunikationschef hos Aarhus Letbane, til TV2 ØSTJYLLAND.

Ud af 445 adspurgte bilister kender halvdelen ikke reglen for, hvornår det ifølge færdselsloven er tilladt at køre over for gult. 

Og en tredjedel af alle de adspurgte bilister svarer selv, at de kører over for det gule lys. 

I februar 2017 var TV2 ØSTJYLLAND ude at køre med en kørelærer, der kan berette om en foruroligende udvikling i østjydernes kørsel.

Uheldige episoder

Og netop hos letbanen har man oplevet flere episoder, hvor aarhusianerne ikke respekterer det gule lys.

quote Gult betyder altså rødt, og hvis man ikke respekterer det, kan det få følgevirkninger, som man ikke lige tænker over.

Jens Velling, Aarhus Letbane

- Vi oplever, at folk nogle gange tager chancen - at man godt lige kan nå over, selvom der er gult. Og det er en rigtig dårlig idé, siger Jens Velling og uddyber:

- For når vi kommer i de store letbanetog - der vejer 50 tons, og som har en lang bremselængde - så er det ikke særlig hensigtsmæssigt, hvis vi pludselig skal bremse. Letbanetogene kan godt bremse hårdt op, men hvis vi gør det, kan det gå ud over passagerne, der kan falde eller blive slynget fremad, siger han.

Hvis folk vælger at køre over for gult, så kan det få den konsekvens, at man kommer til at hænge i vejkrydset, så man spærrer, når tværgående trafikanter får grønt.

Det sker ofte i myldretidstrafikken, og det er noget, de hos Aarhus Letbane også oplever, som blandt andet kan gå ud over driften.

- Det er fint nok, at man selv lige når over for gult, men det er hensynsløst over for andre trafikanter, siger Jens Velling.

- Gult betyder altså rødt, og hvis man ikke respekterer det, kan det få følgevirkninger, som man ikke lige tænker over, siger han.

Aarhus bremser for gult