SIND: Godt med brobyggere, men det løser ikke problemerne alene

Formanden for landsforeningen Sind glæder sig over psykiatri-tiltag i Aarhus, men mener ikke at de løser problemerne alene

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Landsforeningen Sind glæder sig over Region Midtjylland og Aarhus Kommunes tiltag på psykiatriområdet, men mener ikke, at det løser alle problemerne. Langt fra – foreningen vil også have politikerne på Christiansborg på banen.

Region Midtjylland og Aarhus Kommune har i kølvandet på de seneste ugers kritik af kommunens modtagelse og regionens hjemsendelse af psykisk syge, som overlades til sig selv, nu besluttet blandt andet at ansætte to personer - psykiatriske brobyggere - der skal bygge bro mellem behandlingspsykiatrien i regionen og de kommunale tilbud, så patienter ikke udskrives til gaden.

- Det er rigtig godt med de to brobyggere, men jeg er enig med de to politikere om, at det ikke er nok til at redde personer som dem, vi har hørt de seneste dage, siger Knud Kristensen, formand for Sind, Landsforeningen for psykisk sundhed.

Han henviser til Thomas Medom (SF), rådmand for sociale forhold og beskæftigelse i Aarhus, og Henrik Gottlieb (S), medlem af det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde i Region Midtjylland, der tidligere i dag meldte tiltaget ud. Begge politikere vedkender overfor TV2 ØSTJYLLAND, at man med ansættelsen af to brobyggere langt fra løser hele problemet, men at man nu har taget de første skridt.

VIDEO: Se interview med Thomas Medom (SF) om samarbejde med Region Midtjylland og de psykiatriske brobyggere

Øget pres fra psykisk syge

Vi har her på TV2 ØSTJYLLAND de seneste uger belyst flere af de udfordringer og problemer, der er i overgangen fra behandlingspsykiatrien og til tilværelsen bagefter. Blandt andet har politiet, forsorgshjem og boligforeninger fortalt om et øget pres fra psykisk syge, som blandt andet udskrives til gaden, ligesom vi blandt andet også har fortalt historien om Jonatan Heide og Preben Borchman.

- Dybest set er det store problem, at der ikke er nok kapacitet i hverken behandlingspsykiatrien i Region Midtjylland eller i socialpsykiatrien i kommunen på bosteder og lignende. Der skal være noget at bygge bro imellem, før man kan gøre det. Men det er godt, at de nu ansætter to brobyggere, for det vil måske kunne forhindre, at regionen udskriver folk til ingenting, men det her løser ikke de fundamentale problemer, siger Knud Kristensen og fortsætter:

- Vi skal huske at minde politikerne om det, når valget er overstået. Det er gode tiltag, men det er ikke gjort ved det.

VIDEO: Se interview med Henrik Gottlieb (S) om samarbejde med Region Midtjylland og de psykiatriske brobyggere.

Udover de psykiatriske brobyggere har kommune og region meldt ud, at de fortsætter samarbejdet Morfeus, der har til formål at hjælpe unge med skizofreni, når de bliver udskrevet fra behandlingspsykiatrien. I de næste to år er det også besluttet at understøtte et såkaldt peer-guide projekt, hvor borgere, der selv har været gennem psykisk sygdom, bliver mentorer og hjælpere for patienter, når de bliver udskrevet fra behandlingspsykiatrien og skal finde tilbage til en almindelig tilværelse.

- Det er rigtig dejligt, at Morfeus kan videreføres, og Peer er et rigtig godt projekt, så det er også godt, siger Knud Kristensen, der dog godt mener, at både region og kommune kan finde flere penge i deres budgetter, hvis de virkelig ville.

VIDEO: Forleden diskuterede Thomas Medom, Henrik Gottlieb og Knud Kristensen nogle af problemerne i psykiatrien. Det kan du gense her, som er fra den 29. oktober 2017.

Christiansborg skal på banen

Knud Kristensen peger dog - ligesom Thomas Medom og Henrik Gottlieb - på, at hvis man virkelig vil løfte psykiatrien, kræver det handling fra politikerne på Christiansborg.

- Noget kan region og kommune gøre, men fundamentalt kan problemerne ikke løses helt uden Christiansborg, siger Knud Kristensen og fortsætter:

- Der skal flere penge til psykiatrien, og psykiatrien skal være en fast del af Finansloven. Det duer ikke at fortsætte med satspuljemidler, hvor projekter lukkes efter fire år eller skal genforhandles hele tiden.

I Skanderborg Kommune har man med succes ansat en psykiatrisk brobygger. Det kan du se mere om herunder.

VIDEO: Succes med psykiatrisk brobygger i Skanderborg: Christian blev hjulpet videre

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her