Fabrikken,

frygten

og fortiden

Få historien læst op

En ni dage lang storbrand har antændt en debat, der truer sammenholdet i en lille by på Djursland. Og nu viser det sig, at byen deler skæbne med andre byer rundt om i Europa.

Hvad har Pindstrup på Djursland tilfælles med tre andre landsbyer i henholdsvis Wales, Luxembourg og Frankrig? Ikke meget ved første øjekast.

Men ser man det hele lidt fra oven, er der alligevel noget, der springer i øjnene; temmelig store fabriksanlæg i umiddelbar nærhed af byerne.

Det vender vi tilbage til, for historien begynder i Pindstrup, hvor tonen blev grov, og de knubbede ord fik frit løb i en facebookgruppe for byens godt 750 borgere efter storbranden på spånpladefabrikken Kronospan i oktober og november sidste år.

Kronospan Pindstrup brand
Foto: Beredskab & Sikkerhed

Gruppen er i dag slettet og erstattet af en ny. Men folk i byen husker det endnu.

- Der var en tråd, der havde kørt længe, hvor jeg lagde nogle billeder ind fra branden. Lige pludselig var de bare væk. De var slettet. Så spurgte jeg stille og roligt, hvorfor de blev fjernet, for det havde jo noget med Pindstrups historie at gøre. Så kan det da nok være, der blev ballade i byen. Der kunne man godt se, at det var dem og os, fortæller Max Nielsen.

Han er tilflytter og har boet i Pindstrup med sin familie i fire år. Han holder meget af byen og fremhæver det gode fællesskab, men har også bemærket, at fabrikken kan få sindene i kog.

- Tilflytterne kan godt få den der; så kan I bare flytte, fra dem, der har boet her i alle årene, hvis de stiller kritiske spørgsmål. For fabrikken har jo altid været der, siger han.

Men branden satte skub i noget, og facebookgruppen, der primært bestod af lokalt opbyggelige opslag fra idrætsforeningen Viking Pindstrup, efterlysninger af bortløbne katte og gemytlige påmindelser om fællesspisning og bankospil, tegnede nu konturerne af en dybereliggende bekymring.

Alle kan ellers blive enige om, at Pindstrup er en skøn by hvad angår fællesskab og landsbystemning. Flere fremhæver særligt sommerfesten og hjælpsomheden.

- Det er sgu et skønt sted. Hvis man mangler noget eller skal låne en trailer, så er der altid hjælp at hente. Der er virkelig den der gamle landsbyånd, som Max Nielsen siger.

Men alt efter hvem man møder, får man enten den røde eller den grønne tale om Pindstrup. Og debatten om fabrikken er en sten i skoen på det gode sammenhold i en sådan grad, at flere ikke ønsker deres navn frem. For der var en virkelig, virkelig giftig stemning efter branden, som en beboer formulerer det.

Pindstrup

- Jeg ikke specielt interesseret i, at min familie skal trækkes igennem det. Så jeg vil meget stærkt foretrække, at mine citater er anonyme, siger han.

Og så er der dem, der bare gerne vil fokusere på alt det positive ved Pindstrup.

- Vi har det her gode liv i byen, og vi ved, hvem der siger de gode ting, og hvem der siger de dårlige, lyder beskeden.

Selv blandt dem, der står frem med navn, vil flere helst ikke fotograferes til artiklen her. 

Pindstrub bæk

Landsbyen mellem skoven og mosen

Den trykkede stemning står i skærende kontrast til den fredsommelige landsbystemning, der møder besøgende i Pindstrup en varm sensommerdag i august.

Fra Aarhus er det Djurslandmotorvejen og rute 15, der fører trafikanter og turister mod Mols og Ebeltoft.

Men drejer man væk fra hovedvejen og følger de mindre veje, der snor sig gennem skyggefulde skove og over marker, hvor kornet står højt, kommer man til landsbyen i udkanten af Fjeld Skov midt på Djursland. Her løber hovedgaden, Storegade, gennem byen flankeret af landhuse og fint vedligeholdte murermestervillaer iblandet lidt mere vejrbidt byggeri.

Pindstrup

Fra Storegade forgrener byens villakvarter sig op ad bakken på højre side ad veje med navne så klassisk danske som sovs og kartofler; Kirkevej, Skolevej, Bakkevej og Bøgevej. Og så tilbage ned mod Storegade ad Solbakken. Downtown Pindstrup føres hovedgadens trafikanter forbi Pindstrup Pizza, Perlen Bodega og Dagli’ Brugsen, før landskabet og Fjeld Skov så småt tager over igen, og bagsiden af byskiltet til sidst gør det klart, at turen gennem Pindstrup er ved at være slut.

Pindstrup pizza

Omgivet af marker, skov, søer og moser ligger byen skønt og fredeligt uden at gøre videre væsen af sig.

- Den ligger jo helt perfekt. Fuldstændig centralt på Djursland midt mellem Grenaa, Ebeltoft, Randers og Aarhus. Og midt i naturen. Der går rådyr gennem haverne. Det kan næsten ikke blive bedre, siger Max Nielsen.

Pindstrup brand