Janne sov i campingvogn med verdensberømt isbjørn

Janne sidder koncentreret og kigger på sin onkels hånd.

Han er biolog, og sammen er de gået på opdagelse i skoven. Han har fundet en børsteorm, som han stolt viser frem for Janne, mens han peger og fortæller.

Hun rækker forsigtigt hånden frem og stryger sin pegefinger ned ad ryggen på ormen.

Hun forestiller sig, hvordan det må være at ae en isbjørn. Eller måske en ulv.

Janne er 11 år gammel. Ikke helt gammel nok til at have en isbjørn eller ulv. Men hun har lige fået sin helt egen Border Collie, som hun elsker over alt på jorden.

Janne Tofte startede som 11-årig med at træne hunde.

Hun glæder sig til at komme hjem, så hun kan fortsætte træningen med hunden. Hun er lige kommet på et nyt trick, hun gerne vil lære den.

Men en dag drømmer hun om at arbejde med mere end bare hunde eller børsteorme. Hun vil arbejde med dyr af alle størrelser og racer.

- Siden jeg var fem-seks år, har jeg sagt, at jeg ville være biolog. Jeg har altid interesseret mig for dyr og natur. Det er som en anden verden, jeg kan dykke ned i, siger Janne Tofte.

Janne Tofte har altid elsket hunde. I dag har hun selv tre styks.

Biolog-drømmen gik i opfyldelse. I dag har Janne Tofte i en alder af 38 år sit drømmejob som direktør i Skandinavisk Dyrepark på Djursland, og det har allerede givet hende vildere oplevelser, end hun nogensinde havde troet som barn.

Hun har ansvaret for alt fra ulve og bjørne til moskusokser og polarræve.

Og for ti år siden var hun med til at opfostre en verdensberømt isbjørn, hvilket kostede adskillige søvnløse nætter i en iskold campingvogn.

Verdensberømte Siku

Den 22. november 2011 står som en helt særlig dag i både Skandinavisk Dyreparks og Janne Toftes livs. Det var nemlig den dag, Siku blev født.

Siku var en isbjørneunge, der blev født i parken af isbjørnehunnen Ilka. Der var dog ét problem. Ilka kunne ikke producere mælk.

Siku blev derfor fjernet fra moren for at blive flasket op af den daværende direktør, Frank Vigh-Larsen. Han tog sig alene af Siku de første syv uger af isbjørneungens levetid. Herefter kom Janne Tofte og senere en tredje dyrepasser til.

Janne Tofte blev ansat på fuldtid til at hjælpe Siku.

Janne Tofte var stadig i gang med sin uddannelse, men satte den på pause for at hjælpe til med isbjørneungen.

De tre er de eneste, der har været med til at flaske Siku op.

- Det var enormt spændende. Det er sådan en ting, man aldrig oplever igen. Simpelthen at være reservemor for en isbjørn, siger Janne Tofte.

Det var en stor opgave for dyreparken, der skulle finde balancen mellem at hjælpe Siku og sørge for, at isbjørnen ikke endte som et kæledyr.

- Vi skulle sørge for, at han ikke blev for tætknyttet til os samtidig med, at han skulle have den opvækst og støtte, som en lillebitte bjørn skal have, siger hun.

Frank Vigh-Larsen viser nyfødte Siku frem for omverden.

Siku gik hele verden rundt på grund af de søde videoer af isbjørneungen, der blev passet af mennesker. Flere videoer af Siku har på YouTube flere millioner visninger.

Skandinavisk Dyrepark blev lagt ned af henvendelser fra alt fra amerikansk morgen-tv til japanske journalister. Og det kunne give nogle sproglige udfordringer.

- Telefonen ringede konstant. Jeg har aldrig hørt Franks telefon ringe så meget, siger Janne Tofte.

Siku skulle have pleje, men er stadig et vildt dyr - ikke et kæledyr.

- De japanske journalister snakkede ikke så godt engelsk, og Frank får så sagt i sjov, at vi fodrede Siku med sake (japansk risvin, red.). Det tog ham lige et par minutter at forklare, at det var for sjov, fortæller hun grinende.

Det lykkedes dog heldigvis for parken at undgå en sensationel overskrift i det japanske – og journalisterne kvitterede for joken med at sende en flaske sake til Djursland.

Det var dog ikke kun sjovt og underholdende at opfostre en isbjørneunge.

Siku er i dag en fuldvoksen isbjørn.

I Sikus første år, skulle de tre dyrepassere, herunder Janne Tofte, skiftevis sove sammen med isbjørneungen. Først helt sammen med ungen og derefter i en campingvogn uden for anlægget.

Og da Siku hurtigt fik det for varmt, var dyrepasserne nødt til at sove med vinduet åbent selv i frostvejr.

- Det var vildt hårdt. Vi var sammen med ham 24 timer i døgnet. Godt nok på skifte tre personer, men det krævede stadig rigtig meget, siger Janne Tofte.

Siku klarede opvæksten og er siden kommet ud til resten af sin familie i isbjørneanlægget i Skandinavisk Dyrepark.

Han er i dag en stor hanisbjørn på cirka 500 kilo, der lever, spiser og leger som de andre isbjørne i parken. 

Kærligheden til dyr

Janne Tofte har helt fra barnsben haft en særlig fascination af dyr.

Det var ligegyldigt, om det var biller, insekter, fugle eller hunde. Men hunde havde dog en særlig plads i hendes hjerte.

Som 11-årig fik Janne Tofte sin første hund, en Border Collie. Det var ikke bare et kæledyr, men en lynende intelligent hund, som Janne gik i gang med at træne.

Og allerede som 16-årig begyndte hun at undervise andre i hundetræning.

Siku blev hurtigt større og større.

- Jeg har altid haft en interesse for dyr. Det er både en glæde for at være udenfor med dyrene, men også at der sker noget nyt hele tiden, fortæller hun.

Derfor var hun heller ikke i tvivl om, hvad hun ville arbejde med som voksen.

For mens veninderne drømte om at blive popsanger, fodboldspiller eller filmstjerne, ville Janne Tofte gerne være biolog.

- Det har jeg ville være, fra jeg var helt lille. Så var der lidt i teenageårene, hvor jeg var omkring alt muligt andet og troet, at jeg skulle være guldsmed. Men jeg kom hele tiden tilbage til biolog, siger hun. 

En skæbnesvanger tur i dyrepark

I midten af 00’erne blev Janne Tofte færdig på gymnasiet, og hun skulle nu til at vælge, hvad hun ville lave resten af sit liv.

Hun havde besluttet sig for, at det skulle være et studie, hvor hun havde muligheden for at arbejde med dyr. Men hun kunne ikke vælge mellem dyrepasser eller biolog.

Janne Tofte har i mange år arbejdet som naturformidler - nu er hun blevet direktør.

Det afgørende blev en tur i Skandinavisk Dyrepark.

- Jeg var fuldstændig ’blown away’ af stedet, og den måde dyrene lever på. Jeg var helt vild med parken og sagde ’det er her, jeg gerne vil arbejde’, fortæller Janne Tofte.

Her møder Siku sin onkel for første gang.

Hun gik derfor ind på Skandinavisk Dyreparks hjemmeside, hvor hun kunne læse, at der ikke var nogen dyrepassere ansat i parken. Men der var en biolog.

- Så blev det cementeret, at det var det, jeg gjorde, siger hun.

Allerede på første år på biologstudiet landede Janne Tofte et studiearbejde som guide i Skandinavisk Dyrepark.

Siden er det kun gået én vej. 

Direktør

I 2022 skiftede Skandinavisk Dyrepark – for første gang – ud på direktørposten.

Den hidtidige direktør, Frank Vigh-Larsen, stoppede efter 29 år på posten. Stafetten endte med at gå til Janne Tofte.

- Det var en rigtig stor beslutning. Men hovedårsagen, til at jeg sagde ja, var, at så kunne vi fortsætte i Franks ånd, siger hun og tilføjer:

- Jeg er jo kun biolog, så jeg har skulle lære en masse om økonomi, moms og så videre. Men jeg har den tilgang, at det skal jeg nok finde ud af.

Janne Tofte overtog direktørposten fra Frank Vigh-Larsen.

Skandinavisk Dyrepark var tidligere ejet af Frank Vigh-Larsen, og parken har aldrig fået sponsorater eller støtte fra hverken kommune eller stat.

Sammen med direktørskiftet overgik parken også til at være en selvejende institution.

Igennem de 29 år med Frank Vigh-Larsen på posten er Skandinavisk Dyrepark gået fra at være en lille park med en gruppe hjorte til en stor zoologisk have med 19 forskellige racer af dyr.

Janne Tofte håber, at hun kan være med til at drive Skandinavisk Dyrepark fremad. Og hvem ved, måske kan der være endnu flere nye dyr på vej.

- Lossen har stået øverst på ønskelisten i mange år. Kattedyrene glimter lidt ved deres fravær i parken lige nu. Så de kunne være rigtig, rigtig godt. 

Skandinavisk Dyrepark havde i foråret et tjek af deres store isbjørnehan. Du kan se, hvordan det gik i TV2 Østjyllands nye serie "Vores Vilde Oplevelser"

I TV2 Østjyllands nye serie ”Vores vilde oplevelser” kan du se, hvordan det gik til, da Skandinavisk Dyrepark i foråret havde et tjek af deres store isbjørnehan. Se det her:

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her