Sofie er opvokset på en mark i Jylland

Nu er hun Danmarks næste verdensstjerne

Få historien læst op

Med et par turkise crocs på fødderne går hun gennem mudderet i skoven. Forsigtigt så det ikke strinter op på de pink habitbukser.

Den usædvanlige kombination sidder på 25-årige Sofie Daugaard Andersen. Hun er på vej gennem bøgeskoven for at indtage en scene på Smukfest, hvor hun lige om lidt bliver til den sangerinde, der er spået som den næste danske verdensstjerne.

Når de pastelfarvede plastiksko ryger af til fordel for et par lange, hvide lakstøvler, bliver hun til Dopha.

- Dopha er også Sofie. Men Dopha er en meget komprimeret side af mig. Jeg forlader mine usikkerheder, når jeg går på, forklarer hun.

Da Sofie træder ud på scenen foran et proppet telt, går der et sug gennem hende. Hun har stået på flere store festivalscener i løbet af sommeren, men det rammer hende stadig, at folk møder op for at høre hendes musik. 

- Jeg kan blive ret nervøs, når jeg skal ind på scenen, men jeg kan ikke bruge frygten for, at noget går galt, i mit show. Så der må jeg bare give mig hen og give alt af mig, siger Sofie.

Hun bruger til gengæld arenalinen, der skyder ud i kroppen på hende. Det pink jakkesæt og makeuppen er på, og hun har lavet sine stemmeøvelser inden. Nu er hun i scenemode, som hun kalder det.

Faktisk har den unge sangerinde gennem mange år optrådt for et lille, privat publikum. En helt særlig gave placerede hende for første gang der, bag en mikrofon. 

Gaven, der blev begyndelsen på hendes rejse mod de største scener, ligger stadig gemt i en stor sort plastiksæk i barndomshjemmet i Romalt lidt uden for Randers.

Et sølvskinnede monstrum

På Sofies gamle værelse i huset med marker og heste som nærmeste naboer har sækken samlet støv de seneste mange år. Den er tung og stor som et rumskib, konstaterer hun, da hun slæber den frem i lyset.

I sækken gemmer sig et sølvskinnende monstrum. På karaokeanlægget, der efterhånden er mere end 15 år gammelt, indspillede Sofie sin første sang, optrådte og indtalte historier. 

MGP-sange og Avril Lavigne blæste ud af anlæggets højttaler, mens Sofie hundsede rundt med veninderne, der ofte deltog i de mange optrædener.

- Jeg følte mig som en kæmpestjerne, når jeg stod der med mikrofonen, fortæller Sofie.

Der skete ikke så meget derude på landet, men det gjorde der inde i Sofies hoved. Og den ene opdigtede historie og selvskrevne sang efter den anden strømmede gennem mikrofonen. Hun brugte i hundredvis af timer med den i hånden, ved klaveret og med sin guitar.

Billetterne var hjemmelavede, publikum forældrene og scenelyset en pink lavalampe og en sort plastikdiskokugle.

- Hvis man spolede tiden tilbage og sagde til lille mig, der sad med mit karaokeanlæg og sang og skrev sange, at jeg ville stå på Smukfest i 2022, så tror jeg, at jeg ville blive rimelig skræmt og være rimelig chokeret, siger Sofie.

Mens mange bliver væltet over ende af en karriere, der pludselig går fra 0 til 100, var det anderledes for Dopha.

Da hun ramte radioen i 2020, ramte coronaen også Danmark. Men selvom hun ikke kunne komme ud at spille, viste det sig alligevel som en fordel for den grønne kunstner.

Afgørende sommer

Sofie var booket til Roskilde Festival, SPOT-festival og Musik i Lejet. Det var den sommer, det skulle være knald eller fald. 2020. Det spirende talent stod på kanten af det gennembrud, hun havde drømt om, siden hun var helt lille.

Men sådan skulle det ikke være. I stedet lukkede pandemien landet ned.

Først græd hun. Over missede chancer, tomme scener og tavse mikrofoner. Men så holdt hun op. For det nyttede jo ikke noget.

I stedet besluttede Sofie at få det bedste ud af det. Hun tog hjem til forældrene, øvede, skrev og sang. Ud af det kom debutalbummet 'The Game', der blev kaldt det, "den danske musikscene har brug for”. Men det gav hende også en helt særlig ro, da det så endelig gik løs. 

Dopha-RF50-FlemmingBoJensen-64

Synger på første vers

Dopha står efterhånden bag flere hits som 'Happy for me' og 'Pity Party'. Denne gang er de dog ikke indspillet på karaokemaskinen hjemme i Romalt. For mens den efterhånden synger på sidste vers, er Sofie kun lige begyndt.

Det mærker hun ekstra tydeligt, når hun har været på scenen.

- Det var sygt, jeg er helt høj på den der kærlighed, siger Sofie, da hun har sendt den sidste sang afsted til publikum i bøgeskoven.

Og det har kun fået Dopha til at drømme mere og større. Men ikke for en hver pris.

- Det er vigtigt ikke at have for travlt, for så bliver der lukket for den mystiske bank i underbevidstheden, hvor ideerne til sange ligger, siger sangerinden. 

Så når hun går ned fra scenen, holder hun også fast i, at hun stadig bare er Sofie fra Romalt med fødderne solidt plantet i et par turkise crocs. 


Tekst: Maja Kærhus Jørgensen

Fotos: TV2 ØSTJYLLAND og Flemming Bo Jensen

Redaktør: Kathrine Juhl Jørgensen

Udvikling og layout: Frederikke Schmidt og Antonio Amézquita

Udgivet: September 2022


Mød også Dopha i denne video på Youtube:


Mathilde i kørestol

Læs også

Mathilde fik at vide, at hun aldrig ville gå igen - skæbnesvanger dag ændrede alt
trans-nutid-farver

Læs også

Jamie og Kaare skiftede til hinandens køn - nu er de kærester