Kokkeelever lavede mad fra gamle dage
Det er vigtigt, at kokkeelever kender gamle traditioner, mener faglærer
Onsdag blev der gået til gryderne i Madens Hus på Det Grønne Museum i Auning.
Her var kokkelever fra Silkeborg Kokke- og Restaurantskole samlet for at tilberede mad i de fire historiske køkkener.
Madens Hus har køkkener fra forskellige tidsperioder, så man kan tage udgangspunkt i en enkelt historisk periode og lave mad ud fra tidstypiske kogebøger og med de køkkenredskaber, der var tilgængelige på det tidspunkt.
Kokkeleverne skulle også arbejde med de historiske opskrifter.
- Vi er afsted med en kokkeklasse. Vi har været i haven og samle rabarber og smagt på krydderurter, siger Bjarne Hjortshøj, der er faglærer på Silkeborg Kokke- og Restaurantskole.
Kokkeleverne har arbejdet med typiske retter fra fire forskellige tidsperioder.
- Jeg håber, at de ved at arbejde med de historiske retter vil få et nyt syn på nogle af de ting, de går og laver her. At det er nogle ting, de vil bruge i deres nutidige køkkener også, siger Bjarne Hjortshøj.
20 slags persille
Kokkeleverne skal lære noget om madens historie.
- Gamle traditioner bliver brugt på ny og inden, at man moderniserer dem alt for meget, er det vigtigt at kende, hvordan det oprindeligt blev brugt, siger Bjarne Hjortshøj.
Læs også
- Herude kan man ikke bare finde to, men 20 slags persille, så der åbenbarer sig en verden for dem, siger Bjarne Hjortshøj.
De studerende har blandt lavet stegt flæsk med persille, rabarbertrifli og dyreragout.
Øverst kan du se mere fra kokkeelevernes tur til Madens Hus i Auning.
De fire køkkener
Brændekomfuret - her er ilden blevet lukket inde i en støbejernskasse.
Køkkenet fra 2. verdenskrig - her bliver der brugt gas.
Køkkenet fra 1960/70erne - her bliver der brugt el.