'Vildt mange ulovlige valgplakater': Disse fire partier er værst

Aarhus Kommune er i gang med at tage ulovlige valgplakater ned fra lygtepælene. Siden i onsdags er det blevet til 300 styk. Især fire partier har ikke styr på reglerne.

- Det er vildt, hvor mange valgplakater der er hængt ulovligt op.

Så kort og kontant lyder det fra chef for drift og myndighed i Aarhus, Kim Gulvad Svendsen.

Mandag morgen var status 300 nedtagne plakater, og flere står for skud.

- Vi har fået omkring 150 borgertip via vores app om andre plakater, som vi ikke har fået kigget på endnu, fortæller Kim Gulvad Svendsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Den foreløbige opgørelse viser, at fire partier er de værste syndere.

Valgplakater må ikke hænges op:

Især på de store indfaldsveje

Flest ulovlige plakater står Venstre for, og på de følgende knap så flatterende topplaceringer kommer De Radikale, Enhedslisten og Socialdemokratiet.

- Det er ret massivt, og især på Ringvejen og de store indfaldsveje har der været mange ulovlige, siger Kim Gulvad Svendsen.

Hvem er du mest enig med? Klik her og prøv kandidattesten

Aarhus Kommune har sat Verdo på opgaven med nedtagningen, og afdelingschefen venter, at deres arbejde står på nogle dage endnu.

Regningen ender hos partierne.

- I gennemsnit koster det 300 kr. pr. plakat, der skal tages ned. Regningen for kommunens omkostninger ved nedtagningen deles mellem partierne ud fra, hvor mange ulovlige de havde oppe, forklarer afdelingschefen, der har oplevet, at et dobbeltvalg har haft betydning for antallet, har Kim Gulvad Svendsen tidligere fortalt.

Måske for kringlede regler?

Hos Venstre i Aarhus er bestyrelsesformanden af gode grunde træt af førstepladsen, ingen gider have.

- Det er lidt en gåde, hvorfor det er sket. Vi har at gøre med frivillige og almindelige mennesker, som vil hjælpe i den gode sags tjeneste. De har nok ikke altid været lige opmærksomme på, om de overholder loven, siger Venstreformanden Susanne Green til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun forsikrer ellers om, at partiet har gjort meget for at informere ophængerne om reglerne.

- Måske er de for kringlede? Til næste kommunalvalg må vi informere, informere og informere, siger Susanne Green.

quote Jeg synes, at det ville være unfair, hvis Venstre i Aarhus får regningen, for der hænger jo også plakater for mange andre kandidater end lige de lokale.

Susanne Green, bestyrelsesformand, Venstre i Aarhus

Hvem regningen ender hos, er formanden på nuværende tidspunkt ikke klar over.

- Jeg synes, at det ville være unfair, hvis Venstre i Aarhus får regningen, for der hænger jo også plakater for mange andre kandidater end lige de lokale, lyder det fra bestyrelsesformanden.

Hængte plakater for tidligt op

TV2 ØSTJYLLAND har tidligere fortalt om flere politikere, der hængte plakater ulovlige op. Flere tog forskud på ophængningen lørdag den 11. maj, hvor de først måtte sidde i lygtepælene fra kl. 12.

I Silkeborg Midtby kunne man allerede lørdag formiddag se ansigterne på Kristian Pihl Lorentzen, Kristian Jensen og Gitte Willumsen fra Venstre. 

VIDEO: Både hos Dansk Folkeparti og Radikale Venstre har politikere oplevet, at bannere og valgplakater er stjålet, rykket ned og brændt af.

Det gjorde Thomas Jensen fra Silkeborg, der opstiller for Socialdemokratiet, TV2 ØSTJYLLAND opmærksom på.

- Det er jo ulovligt, og Venstre er jo bagud i meningsmålinger, og så tror de, at de på den her måde kan snyde vælgerne, så der ikke er plads de gode steder til andre partier, sagde han til TV2 ØSTJYLLAND lørdag.

Skaber politikerlede

Han synes derudover, at de på den måde er med til at øge politikerleden i Danmark.

- Det, der er ekstra beskæmmende, er, at det er Venstres vejordfører, der bryder loven. Det gælder for alle andre, men ikke for dem. Det er med til at skabe politikerlede – især også, når Venstres kronprins gør det, lød det fra Thomas Jensen.

Kristian Jensen er næstformand i Venstre. Kristian Pihl Lorentzen er transportordfører, og Gitte Willumsen er medlem af Plan- og Vejudvalget i Silkeborg Kommune.

Sidstnævnte har tidligere sagt til TV2 ØSTJYLLAND, at hun er rigtig træt af det.

- Det undrer også mig, at de hænger der allerede. Det er ikke noget, jeg har organiseret. Jeg har sagt til mine folk, at de skulle hænges op klokken 12 - ikke tidligere, sagde Gitte Willumsen (V).

Øvrige regler