V-politiker fik flest stemmer – alligevel kom en mindre populær partifælle ind

Mange personlige stemmer er ikke nødvendigvis lig med en plads i Folketinget. De må to østjyske politikere sande.

01:34

VIDEO: Flere østjyske politikere har haft kanonvalg med mange personlige stemmer - også flere end deres partikolleger. Men på grund af partiernes valgsystemer må de se deres mindre populære partikolleger få en plads på Borgen i stedet.

Han troede faktisk, at han var valgt til Folketinget, men nu er den tidligere Favrskov-borgmester Anders G. Christensen fra Venstre kommet ned på jorden igen.

- Blandt de kandidater, vi var i Østjylland, var jeg den, der havde sjetteflest personlige stemmer, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Ved onsdagens folketingsvalg fik Anders G. Christensen 3193 personlige stemmer, og det var 250 flere end partifællen Heidi Bank (V). Men fordi Heidi Bank stod højere på partilisten og derfor fik flere såkaldte listestemmer, så var det hende, der kom i Folketinget og ikke Anders G. Christensen.

Heidi Bank fik færre personlige stemmer end Anders G. Christensen, men løb alligevel med pladsen på Christiansborg, fordi hun stod højere på partiets liste.

Det ærgrer den tidligere borgmester.

- Sådan helt grundlæggende, så synes jeg, det bør være de personlige stemmer, der tæller, siger han.

Det er imidlertid partierne selv, der i deres hovedbestyrelser beslutter, hvordan de vil opstille. Derfor er Anders G. Christensens kritik også rettet mod hans eget partis praksis på området.

Partilister og listestemmer

Når et parti opstiller til valg efter partilister, er kandidaterne opstillet i prioriteret rækkefølge.
 

Det betyder, at de stemmer, der ikke er personlige, bliver tildelt de kandidater, som partiet har stående øverst på listen.
 

Disse stemmer kaldes listestemmer og hvor mange listestemmer den enkelte kandidat får, udregnes efter det såkaldte fordelingstal.

Tallet fås ved at dividere partiets samlede antal stemmer med et tal, der er én større end det antal mandater, partiet har fået.

Dobbelt så mange stemmer

Anne Hegelund fra Enhedslisten fik dobbelt så mange personlige stemmer, som sin partifælle Søren Egge Rasmussen. Alligevel var det ham, der kom i Folketinget og ikke hende. 

Også Anne Hegelund fra Enhedslisten ville være kommet ind i Folketinget, hvis det var de personlige stemmer, der talte.

- I Enhedslisten, der stiller vi jo op på partiliste, og det betyder at det er medlemmerne, der stemmer om, hvem de gerne vil have skal komme ind, siger hun.

Fordi Søren Egge Rasmussen står højere på Enhedslistens kandidatliste, får han flere listestemmer og har derfor behov for færre personlige stemmer for at bevare sin plads i Folketinget. 

Med 3032 personlige stemmer fik hun mere end dobbelt så mange som partifællen Søren Egge Rasmussen (EL). Alligevel var det ham, der kom ind.

Det får imidlertid ikke Anne Hegelund til at føle, at vælgere, der aktivt stemte på en kvinde frem for en mand, er blevet snydt. 

- Jeg synes, vælgerne har sendt et stærkt signal om, at de gerne vil have flere kvinder på listen. Hvis de vil gøre endnu mere for, at det kommer til at ske, så kan de jo melde sig ind, siger hun.

Fakta
Folketingskandidat i Østjyllands Storkreds
Valgt ved kommunalvalget i Favrskov
Født 4. april 1962
Gift, 3 børn
Politiske hverv
Formand for Teknik- og Miljøudvalget Venstre
2018 - nu
Byrådsmedlem Favrskov Kommune, Venstre
2009 - nu
Borgmester Favrskov Kommune, Venstre
2007 - 2009
Borgmester Hadsten Kommune, Venstre
2001 - 2005
Folketingskandidat Østjyllands Storkreds, Venstre
Fakta
Folketingskandidat i Østjyllands Storkreds
Politiske hverv
Folketingskandidat Nordjyllands Storkreds, Enhedslisten
2015 - nu