Protest mod ny finanslov: Flere end 1000 mødte op for at demonstrere i Aarhus

Demonstranter strømmede mandag aften op på Rådhuspladsen i Aarhus for at protestere mod stramninger på flygtningeområdet i ny finanslov

01:35

VIDEO: Mange mennesker - flygtninge og ikke-flygtninge - var mandag aften mødt op på Rådhuspladsen i Aarhus for at demonstrere mod den ny finanslov.

Rådhuspladsen i Aarhus Midtby var mandag aften proppet med folk. 

Mere en tusinde mennesker - store som små - var nemlig mødt op for at vise deres utilfredshed med regeringen og Dansk Folkepartis nye finanslov.

Folk var mødt op med fakler og skilte med budskaber for at gøre opmærksom på deres utilfredshed. 

Heri er meldingen nemlig, at alle flygtningegrupper skal betragte deres ophold i Danmark som midlertidigt.

- Jeg har knoklet for at blive en del af det danske samfund, men de her stramninger påvirker jo mit liv. Det er meget uhyggeligt. Lige nu kan jeg slet ikke planlægge min fremtid, lyder det fra Khaled Ksibe til TV2 ØSTJYLLAND. Han flygtede fra Syrien til Danmark for knap fem år siden.

Kun midlertidig opholdstilladelse fremover

Siden Khaled Ksibe kom til Danmark har han gået på sprogskole og højskole for at lære det danske sprog og den danske kultur at kende.

I dag læser han til bygningsingeniør og har sin egen YouTube-kanal, hvor han underviser andre flygtninge i dansk på arabisk. Han har desuden vundet Den Europæiske Sprogpris i 2016.

Khaled Ksibe holdte tale under demonstrationen mandag aften. Han flygtede selv fra Syrien for fem år siden. 

Men selvom han umiddelbart virker til at have gjort en indsats for at blive integreret i det danske samfund, så skal han med den nye finanslov rejse hjem til Syrien, når det er muligt.

Opholdstilladelser til flygtninge og familiesammenførte skal nemlig med den nye finanslov kun udstede med henblik på et midlertidigt ophold - frem for et permanent.

Vi vil gerne, at det er os selv, som bestemmer vores eget liv og ikke politikerne.

Khaled Ksibe, studerende, Aarhus 

- Vi vil gerne, at det er os selv, som bestemmer vores eget liv og ikke politikerne. Selvfølgelig skal der være nogle regler og krav, men i forvejen skal man opfylde rigtige mange svære krav, så jeg frygter det bliver umuligt, når der bliver strammet endnu mere, siger han.

Håber den store opbakning hjælper 

Khaled Ksibe var en af arrangørerne bag demonstrationen mandag aften, som er arrangeret er flere forskellige - herunder også Mellemfolkeligt Samvirke.

- Vi synes, at det dæmoniserer de her flygtninge. Det er frygteligt, at det er de svageste i samfundet, som skal straffes. Det vil vi gerne støtte op om, siger Mads Dahl Sørensen, der er projektleder hos Mellemfolkeligt Samvirke, til TV2 ØSTJYLLAND.

Mere end 1.000 mennesker var mandag aften mod op på Rådhuspladsen i Aarhus. 

Regeringen og Dansk Folkeparti er blandt andet blevet enige om at sænke integrationsydelsen for enlige forsørgere med 2.000 kroner om måneden. Samtidig skal kriminelle udlændige flyttes til et nyt udrejsecenter på øen Lindholm ud for Møn.

- Jeg er meget glad for, at der er kommet så mange i dag - både flygtninge men også folk som ikke er flygtninge. Jeg håber virkelig, at det kommer til at gøre en forskel, slutter Khaled Ksibe.

Læs også Khaled underviser i dansk på Youtube: Nu er han prisvinder