Østjyske folketingspolitikere klar til at diskutere økonomisk håndsrækning til AUH

Venstres folketingsgruppe melder sig klar til at kigge på en økonomisk håndsrækning til supersygehuset, der mangler én milliard kroner.

10:49

VIDEO: Nyheden om at Aarhus Universitetshospital skal finde besparelser for i alt én milliard kroner får østjyske folketingsmedlemmer til at indvillige i at diskutere en økonomisk håndsrækning fra staten.

Torsdag kom det frem, at det nye supersygehus i Aarhus mangler i alt én milliard kroner. Ekstraregningen kommer, fordi det har været dyrere end forventet at flytte alle byens hospitalsafdelinger til de nye bygninger i Skejby. 

- Der er kommet uforudsete ting. Sygehuset er færdigt og byggeriet har holdt budgettet, men der har været forsinkelser undervejs, som har betydet, at afdelinger har måttet vente med at flytte, til det nye var klar, og så har vi i den periode betalt dobbelt husleje, forklarer Hanne Roed (R), der er næstformand i regionsrådet Region Midtjylland.  

Vi er klar til at kigge på det. For med det velfærdsløft vi har lanceret, så er der flere penge til sundhed, og derfor må vi finde en løsning.

Michael Aastrup Jensen (V), folketingsmedlem, Venstre

- Det har tynget os i knæ og vi kan ikke tage pengene fra den almindelige drift, for der er vi allerede presset i knæ, siger hun. 

Læs også Udsigt til store besparelser på sygehus: Mangler en milliard kroner

Råb om hjælp

Budgetoverskridelsen på i alt én milliard kroner kommer efter de i første omgang udmeldte spareplaner på 325 millioner kroner, og det fik først på dagen torsdag regionsrådsformand Anders Kühnau (S) til at råbe om hjælp.

Vi vil hvert år frem til 2025 give to milliarder om året til sundhedssystemet, for vi kan se, at det trænger til penge.

Leif Lahn Jensen (S), folketingsmedlem, Socialdemokratiet

Han vil have regeringen til at betale 600 millioner af den milliardstore flytteregning, fordi det nye supersygehus ellers ikke vil kunne overholde behandlingsgarantien.

Og nu lader det til, at hans råb bliver hørt - i hvert fald delvist.

Læs også Sygeplejerske: - Jeg har ikke tid til at spise min frokost

Vil kigge på det

Venstre vil ikke love noget og har heller ikke en check på 600 millioner kroner klar. Men partiet er heller ikke afvisende over for at hjælpe sygehuset.

- Vi er klar til at kigge på det. For med det velfærdsløft, vi har lanceret, så er der flere penge til sundhed, og derfor må vi finde en løsning, siger Michael Aastrup Jensen (V), der sidder i folketinget for Venstre.

Læs også Sygeplejerske om milliardbesparelse: - Jeg tror, sygehuset brænder sammen

- Det er vigtigt, at patienterne kommer i centrum. Det er vigtigt, at behandlingsgarantien opretholdes, og at der ikke er nogen, der kommer i klemme. Derfor skal vi selvfølgelig tage en diskussion om det her, så vi får sørget for, at der ikke er nogen patienter, der lider.

Læs også Massiv mangel på sygeplejersker: 1030 ubesatte job på halvt år

To milliarder om året

På den anden fløj er Socialdemokratiet også parat med penge, men vil ikke her og nu love at øremærke dem til supersygehuset i Skejby. 

- Det er utrolig vigtigt for os at bevare et rigtig nært, trygt sundhedssystem, som vi alle sammen kan regne med, når vi har brug for det, siger Leif Lahn Jensen (S), der er medlem af folketinget for Socialdemokraterne.

- Vi vil hvert år frem til 2025 give to milliarder om året til sundhedssystemet, for vi kan se, at det trænger til penge.

01:58

VIDEO: Michael Aastrup-Jensen (V) og Jens Joel (S) fortæller, hvad de mener man skal gøre ved hospitalsbesparelserne på Aarhus Universitetshospital.

Luk video