Opgør mod hashsalg: Politikere vil lovliggøre cannabis

Tre partier i Aarhus Kommune foreslår at legalisere hash som en del af en forsøgsordning.

01:41

SF, Alternativet og Enhedslisten vil legalisere hash i Aarhus.

Der skal gøres op med hashsalget og bandekriminaliteten i Aarhus, mener flere politikere. Ifølge SF, Alternativet og Enhedslisten skal det ske ved at gøre hashsalg lovligt. 

Tanken er, at Aarhus får lov til at være forsøgskommune til at sælge hash til voksne i Aarhus. Det salg kunne eksempelvis foregå på apoteker.

Thomas Medom, Rådmand, Børn og Unge

Det er SFs Thomas Medom, Enhedslistens Keld Hvalsø og Alternativets Liv Gro Jensen, der foreslår, at Aarhus Kommune søger et frikommuneforsøg, hvor hashsalg legaliseres i en forsøgsperiode. 

Læs også Hash i ungdommen kan give depression som voksen

Forslaget skal behandles på næste byrådsmøde den 6. marts og går ud på, at kommunen skal oprette kommunale salgssteder a la det svenske 'Systembolaget', som står for al salg af spiritus i Sverige.

- Tanken er, at Aarhus får lov til at være forsøgskommune til at sælge hash til voksne i Aarhus. Det salg kunne eksempelvis foregå på apoteker, fortæller rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune, Thomas Medom, til TV2 ØSTJYLLAND.

Lige nu sidder de kriminelle på hashmarkedet, hvilket betyder, at når man køber hash ved dem, så er man også med til at støtte køb og salg af hårde stoffer og våben.

Thomas Medom, Rådmand, Børn og Unge

De tre partier mener, at man er nødt til at erkende, at den nuværende strategi ikke fungerer:

- Vi mener ikke, at situationen er ansvarlig, som den er nu. Situationen med hashmisbrug bliver værre og værre, og derfor er vi nødt til at gå nye veje, siger Liv Gro Jensen fra Alternativet til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Borgere står sammen: Vil have stoppet hashhandel ved skole

04:36

VIDEO: Det blev en smule ophedet, da Keld Valsø (EL) og Gert Bjerregaard (V) mandag aften debatterede legalisering af hash i Aarhus.

Luk video

Hash skal give penge i kommunekassen

Ifølge Thomas Medom, Liv Gro Jensen og Keld Hvalsø kan det også få positive følger at styre hashsalg gennem kommunen.

- Planen er, at Aarhus Kommune skal have den indtægt, som de kriminelle lige nu har på salget af hash. De penge kan vi blandt andet bruge på forebyggelse af nye misbrug, fortæller Thomas Medom.

Ved at sælge det under kontrollerede omstændigheder, så får vi også mulighed for at komme i kontakt med folk og derefter tilbyde dem behandling og forebyggelse.

Liv Gro Jensen, Alternativet

Ifølge ham vil en legalisering af hash også få indflydelse på bekæmpelsen af banderne i Aarhus. Målet er også at ramme de bander, der i dag står for det ulovlige salg af hash. En lovliggørelse af hash vil også medvirke, at de voldelige konflikter i Aarhus stoppes.

02:07

VIDEO: Nicolai skader sin hjerne for hvert fald - cannabis er hans livline

Luk video

- Lige nu sidder de kriminelle på hashmarkedet, hvilket betyder, at når man køber hash ved dem, så er man også med til at støtte køb og salg af hårde stoffer, våben og så videre, siger Thomas Medom. 

Hashsalg skal forebygge misbrug

Ifølge Liv Gro Jensen og Thomas Medom handler det nye forslag også om, at et lovligt salg af cannabis skal være med til at forebygge, at folk ender i misbrug.

- Det er noget med at få det ind i kontrollerede omgivelser, så vi ved, hvordan det bliver solgt, og derefter få kontakt med de mennesker, der køber det, uddyber Liv Gro Jensen.

Læs også Nicolai skader sin hjerne for hvert fald - cannabis er hans livline

De penge, der ryger i kassen på salg af hash, skal bruges på at forebygge og hjælpe misbrug.

- I og med at vi får kontakt med de personer, der køber hash, ved at sælge det under kontrollerede omstændigheder, så får vi også mulighed for at komme i kontakt med folk og derefter tilbyde dem behandling og forebyggelse, fortæller Liv Gro Jensen.

Ved legalisering af hashsalg kan vi kanalisere en stor del af den illegale økonomi over i kommunekassen.

SF, Alternativet og Enhedslisten

Ifølge de tre partier skal eksperter på området involveres i tilrettelæggelsen af ordningen, så forsøget bliver gennemført på baggrund af faglig ekspertise. Parallelt skal behandlings- og afvænningstilbud styrkes.

De tre partier mener, at med en legalisering kommer der bedre styr på, hvor hashen kommer fra og dermed også satse på lokal produktion og dyrkning.

Hvis det ikke lykkes at komme i kontakt med nye mennesker og hjælpe med at forebygge og behandle, så lukker vi projektet ned igen.

Liv Gro Jensen, Alternativet

- Produkterne, du køber illegalt, kan være problematisk og urent. Derfor er det noget med at forholde sig til det, så vi kan sikre et mere sikkert produkt, fortæller Liv Gro Jensen.

Der er allerede østjyske producenter på banen med hensyn til at producere medicinsk cannabis efter at det fireårige forsøg i Danmark med medicinsk cannabis startede 1. januar 2018. 

Læs også Østjysk firma vil være Europas største producent af cannabis til medicinsk brug

Ingen garanti for at stoppe bandekriminalitet

Selvom forsøget skal sætte ind mod de kriminelles salg af cannabis, så kan rådmand Thomas Medom ikke garantere, at bandekriminaliteten i Aarhus lukker helt ned.

- Hvis man kan gå ned og købe hash på et apotek i stedet for at stå og handle med en skummel pusher, så vil langt de fleste vælge det. Man kan ikke afvise fuldstændig, at der stadig vil være et lille kriminelt marked, siger han.

Læs også Unge misbruger lattergas i stor stil: - Det er vildt

Ifølge partierne skal legaliseringen af hash dog i første omgang kun køre på forsøgsbasis.

- Hvis det ikke lykkes at komme i kontakt med nye mennesker og hjælpe med at forebygge og behandle, så lukker vi projektet ned igen, siger Liv Gro Jensen.

01:59

VIDEO: 80.000 skoleelever til valg vil gøre salg af hash lovligt.

Luk video