80.000 skoleelever skal til valg: Gør cannabis lovligt, lyder håbet

På torsdag er der Skolevalg for 80.000 af landets folkeskoleelever. På Vestre Skole i Silkeborg er forberedelserne i fuld gang.

01:59

På torsdag skal 80.000 folkeskoleelever stemme til Skolevalget.

Legalisering af cannabis og aktiv dødshjælp, kortere skoledage, lektiefrie skoler og højere afgifter på cigaretter. Sådan lyder nogle af mærkesagerne på Vestre Skole i Silkeborg.

På torsdag begynder valget til Folketinget i folkeskolen nemlig. Her skal landets 8., 9. og 10. klasser til stemmeboksen, og forberedelserne er i fuld gang. Blandt andet på Vestre Skole.

- Vi laver en kampagne om, at man skal hæve afgifterne på cigaretter, fortæller Astrid Lea Hansen, der går i 8.y på Vestre Skole, til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Valgdebat på gymnasie: Klima ligger højt på de unges liste

Mens andre allerede er på vej ud ad døren for at reklamere for deres mærkesag.

- Vi skal op i byen og dele nogle flyers ud om lektiefrie skoler, fortæller Victor Egebæk Villumsen, der også går 8.y på Vestre Skole.

80.000 skal stemme til Skolevalget 

I alt skal 80.000 af landets skoleelever stemme til Skolevalget. Forud for valghandlingen har eleverne haft tre uger med debatter og tid til at lave kampagner, og eleverne har klare holdninger til, hvilke emner det er, som afgør deres kryds.

- Den mærkesag, som jeg går op i, er kortere skoledage, fordi jeg tror, at man kommer til at kunne koncentrere sig mere, lyder det fra Laura Bruun fra 8.y.

Cannabis skal være lovligt, fordi det vil stoppe en masse salg fra rockere.

Benjamin Hald, 8.y, Vestre Skole, Silkeborg 

- Man skal gøre aktiv dødshjælp lovligt, lyder det fra Julie Haarup.

- Cannabis skal være lovligt, fordi det vil stoppe en masse salg fra rockere, siger Benjamin Hald.

Eleverne skal lære om politik 

Formålet med Skolevalget er blandt andet, at eleverne bagefter kan redegøre for politiske mærkesagers rolle i en valgkamp. Og det lader til, at forløbet indtil videre har været en succes.

- Jeg har lært at sætte mig ind i partier og emner, siger Julie Haarup.

Læs også Kvindelige politikere: Derfor har vi brug for flere kvinder i Folketinget

- Jeg har lært, hvordan det er at stemme, og hvordan man skal tage stilling til det, siger Alfred Aunsholt Vestergaard.

I Silkeborg Kommune regner de med, at der bliver 500 elever på valgdagen. Til Skolevalget sidste år løb Venstre med sejren skarpt forfulgt af Socialdemokratiet.

Eleverne arbejder flittigt på deres kampagner.