Vinterens første sne kan falde lokalt i Østjylland mandag

En markant koldfront bevæger sig søndag og mandag ned over Danmark fra nord og kan få vinterens første sne til at falde omkring Kattegat

Et iskoldt angreb fra nord kan betyde, at man nogle steder i landet kan komme til at opleve vinterens første slud- og snebyger på mandag. Foto: Henning Bagger - Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Hue, handsker, vinterfrakker og vindjakker er alt sammen noget, der kan gå hen og blive rigeligt brug for, når Kong Vinter sætter sit første reelle angreb ind på Danmark sidst på weekenden og i begyndelsen af den nye uge.

Det iskolde angreb fra nord kan betyde, at man nogle steder i landet kan komme til at opleve vinterens første slud- og snebyger på mandag.

Det gælder blandt andet på Djursland.

Læs også Prognoser: Den første efterårsfrost kan være på vej

- Det er områder omkring Kattegat, hvor der kan komme byger med hvidt. Det vil sige Nordjylland, Djursland og Nordsjælland, siger Dan Nilsvall, der er vagtchef hos Danmarks Meteorologiske Institut, DMI. 

Men lige nu ser det ikke ud til, at sneen vil lægge sig. Den vil i stedet smelte med det samme, lyder prognosen. 

Udover at der kan komme hvide byger mandag, vil vi også få en meget blæsende søndag, fortæller vagtchefen. Men tirsdag skulle vejret blive mildt igen. 

Koldfront passerer Danmark fra nord

Efter en september og en oktober, som har været særdeles våde med temperaturer langt over det normale for årstiden, rører vintervejret nu på sig nord for Danmark.

TV 2 VEJRET's seneste prognoser viser, at et kraftigt lavtryk i løbet af weekenden bevæger sig ned over den skandinaviske halvø og videre til Baltikum.

Forventet vejrsituation natten til søndag den 29. oktober 2017. En koldfront har passeret Danmark fra nord, og efter den strømmer kold polarluft fra nord ned over Danmark sammen med masser af blæst. Foto: TV2 VEJRET

Meget blæsende i weekenden 

Sammen med lavtrykket sendes kold polarluft ned over Danmark fra nord, og det bliver tilmed særdeles blæsende.

Det blæser op lørdag aften og natten til søndag, og søndag kan gå hen og byde på hård vind til stormende kuling og vindstød af stormstyrke fra nord, samtidig med at temperaturerne falder markant, således at vi mange steder når ned på mellem syv og ni grader.

Prognose for vindstødene natten til mandag den 30. oktober 2017. Der forventes kraftig blæst fra nord - værst over Kattegat. Foto: TV2 VEJRET

Slud og sne natten til mandag 

Når endnu koldere luft natten til mandag og mandag morgen når ned over Danmark med nordenblæsten, kan de byger, der dannes over Skagerrak og Kattegat, gå hen og blive med slud eller sne ved temperaturer lige over frysepunktet.

Dermed er det især i områder som Vendsyssel samt Nordvest- og Nordsjælland, at muligheden for vinterens første snefnug er størst.

Prognose for nedbør som regn og sne tidligt mandag morgen den 30. oktober 2017. Bygerne over Kattegat kan måske give vinterens første snebyger til Nordjylland og Sjælland. Foto: TV2 VEJRET

Den første sne kommer i små mængder

Som det oftest er tilfældet med vinterens første sne, så falder den kun lokalt og i beskedne mængder, og den vil ej heller ligge længe.

Derfor kan man roligt lade kælken stå i redskabsskuret.

Læs også VIDEO: Sort sol på Djursland - se stærene danse på himlen

Sneen skal dog lægge sig synligt på hustaget, græsplænen eller bilen, før vi kan konkludere, at vinterens første sne er faldet. Det er altså ikke nok med et par forkølede snefnug under gadelampens skær.

Ingen sne i oktober siden 2012

Skulle vinterens første sne komme allerede på mandag, så vil det være første gang i fem år, at vi får den første sne i oktober.

Tilbage i 2012 faldt den første sne så tidligt som den 25. oktober, efter at der en lille uge forinden var blevet målt temperaturer over 20 grader.

Det tidligste snefald i nyere tid forekom i 1992, da der allerede den 16. oktober faldt sne i Nordjylland.