Vi har haft årets sidste tropenat

Der blev registreret tropenat både på Sjælland, Fyn og Anholt natten til søndag.

Det er slut med tropenætter for i år Foto: Privat - Anja Bundgaard

I samarbejde med tv2.dk

Der er mange, der trods åbne vinduer har sovet dårligt de seneste 14 dage. Nu er den meget varme luft på vej væk, og vi har antageligt fået årets sidste tropenat.

En tropenat er en nat, hvor temperaturen på intet tidspunkt når under 20 grader. Gniben i Nordvestsjælland levede netop op til kriteriet og havde minimumtemperatur på 20,0 grader. Assens på Fyn og Anholt havn i Kattegat var marginalt varmere med 20,1 grader.

Læs også Tropenat på Anholt

Usædvanligt mange tropenætter i år

Vi har nu fået 11 tropenætter i år, hvoraf den ene var i juni. Det er to mere, end vi havde sidste år, hvilket også var et år med mange tropenætter. I 2016 og 2017 havde vi ikke en eneste tropenat, mens supersommeren 2018 kastede 18 tropenætter af sig.

Tropenætter hører primært til i juli og august. Supersommeren i 2018 fik første tropenat midt i juli, så selvom der er faldet enkelte tropenætter i juni de seneste to år, hører det undtagelsen til.

Læs også Vilde temperaturer: Tropenat efter årets hidtil varmeste dag

Juli og august er typisk også de måneder, hvor badevandet omkring Danmark er varmest. Det er derfor, de fleste tropenætter falder tæt ved kyststationer med varmt havvand.

Sidste tropenat i år

De næste dage vil både luften og vandet omkring Danmark blive koldere, så vi kan meget vel netop have oplevet årets sidste tropenat. Selvom vi igen senere kan få varme sommerdage, bliver det sværere og sværere at få tropenætter.

Læs også Vilde temperaturer: Tropenat efter årets hidtil varmeste dag

Det skyldes, at nætterne bliver længere, og allerede nu er dagslængden cirka tre timer kortere end ved midsommer.

Det er naturligvis den varme august, der er årsag til de mange tropenætter i år. Siden 5. august har vi haft 9 tropedage med over 30 grader og kun en enkelt dag, hvor temperaturen ikke nåede over 25 grader.