Vi er på vej mod værste tørke i over 100 år

Nogle steder i Østjylland er der ikke faldet regn siden den 16. juni

Den ellers knastørre EM-sommer i 1992 kan ikke måle sig med det, vi oplever nu. Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Det er historisk tørke, vi netop nu oplever i Danmark, hvor vi i snart tre måneder kun har fået begrænsede mængder regn.

Tørken, der startede i maj, har ført til afsvedne græsplæner og marker, mens der i hele landet er afbrændingsforbud, og selv fra rummet kan man se tørken over Danmark.

Læs også Årets varmeste dag: Tre steder i Østjylland havde over 30 grader

Holder de seneste prognoser, som stort set ikke har en dråbe regn til Danmark i den kommende uges tid, så er vi på vej mod den værste tørke, der har ramt Danmark i sommerhalvåret siden 1874.

Blot 45 millimeter på tre måneder

Indtil den 19. juli er der siden 1. maj på landsplan blot faldet 45 millimeter regn, og juli måned er på vej mod at sætte tørkerekord med blot tre millimeter regn fordelt ud over hele landet. 

Læs også Silkeborg tæt på katastrofe - nu smider man betonklodser i Gudenåen

Falder der ikke mere regn resten af måneden, så er maj, juni og juli de tørreste tre måneder i træk, der nogensinde er registeret på den tid af året, hvor fordampningen kan føre til en tørke, som vi ser nu.

Tættest på denne sommers foreløbige 45 millimeter kommer alle tiders tørre forår, hvor der i marts, april og maj 1974 faldt 46 millimeter, mens den tørreste sommer gennem tiderne i 1976 i juni, juli og august bød på 49 millimeter regn.

Vi oplever i disse dage den værste tørkeperiode i sommerhalvåret siden 1874. Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

Langt værre end EM-sommeren 1992

Tidligere på måneden blev tørken af landbrugsinfo.dk især på grund af den øgede fordampning betegnet som værre end den historiske tørkesituation i sommeren 1992, og nu viser også de tørre nedbørstal, at det er tilfældet. 

Læs også Brandchef efter tragisk ulykke: - Han var en dygtig brandmand

De viser, at den ellers knastørre EM-sommer i 1992 ikke kan måle sig med det, vi oplever nu. Dengang hørte tørken allerede op i starten af juli, og der faldt i månederne maj, juni og juli i 1992 i alt 75 millimeter regn.

Dermed oplever vi lige nu den værste tørke i Danmark i 144 år.

Kun i vinteren 1947 er der på tre måneder faldet mindre nedbør, end vi oplever i år.

De østjyske marker er ualmindeligt tørre i øjeblikket. Flere steder har der da også været markbrande. Billedet er fra Isgård ved Knebel på Mols. Foto: Marina Justesen‎

Juli på vej mod ny tørkerekord 

Den tørreste måned nogensinde registeret i Danmark er dog stadig juni 1992, hvor der faldt blot én millimeter regn.

Juli 2018 kommer dog tæt på 1992. Nogle steder i Østjylland er der ikke faldet regn siden den 16. juni, og indtil videre er der blot faldet tre millimeter regn på landsplan.

Alt tyder på, at juli med flere længder slår rekorden som nedbørfattigste juli. Den lyder på 15 millimeter regn, som er faldet i de tre tørre juli måneder i både 1904, 1983 og 1994.

00:34

VIDEO: Pindsvinene tørster - ligesom fuglene - i sommervarmen. I Horsens har Priscilla Í Dali sat 20 vandskåle op til pindsvinene rundt om Bygholm Sø. Videoen er fra 18. juli 2018.

Luk video