Varm luft skabte tydelige amboltskyer over Jylland

Gode vejrforhold skabte optimalt kig til flotte amboltformede bygeskyer, mens uvejr bevægede sig ind over landet.

Steen Nyrup Thomsen kalder det 'atombomber' set fra Gerlev, Randers (bare rolig, det er det ikke). Foto: Steen Nyrup Thomsen / Seerbillede

I samarbejde med tv2.dk

Den seneste periode med masser af varme har ladet luften med energi, og det gav sig onsdag til udtryk i masser af flotte amboltformede bygeskyer over Jylland.

Bygeskyerne er ikke i sig selv usædvanlige, men det er ikke så tit, de står så skarpt på himlen. Derfor er der også kommet en masse billeder ind til TV 2 Vejret.

- Billederne her er skolebogseksempler på, hvordan bygeskyer skal se ud. Selvom bygeskyer faktisk ofte ser sådan ud, er det sjældent, man ser dem i deres fulde udstrækning, siger meteorolog ved TV 2 Vejret Thomas Mørk.

Læs også Weekenden bliver varm - oplagt til årets sidste strandtur

Onsdag var vejret også optimalt for kig til bygeskyerne. Det var klart vejr uden lavthængende skyer til at stjæle udsigten.

- Herhjemme er bygeskyerne ofte skjult bag og over andre skyer. Derfor oplever vi dem blot som silende regn fra en grå himmel uden at kunne nyde det betagende syn af en fuldt udviklet bygesky, siger Thomas Mørk.

Skyformation med torden i baggrunden og solnedgang set fra Vigsø. Foto: Mie Gasberg / Seerbillede

En af de brugere, der har indsendt billeder, er Lena Mogensen fra Suldrup.

- Da billedet blev taget, var det bare en smuk sky. Cirka et kvarter senere hørte vi det første bulder, skriver hun.

Det var det uvejr, der i nattens løb passerede hen over landet.

Enlig sky, taget fra Struer Østre Strand Foto: Thomas Trudsø Poulsen / Seerbillede

En bygesky opstår, når kold luft i fem til ti kilometers højde strømmer hen over varm og fugtig luft længere nede. Det får den varme luft til at stige højt til vejrs og danne en sky, der nærmest ligner en eksplosion.

Læs også Partier i byrådet: Rygning på Strøget skal være forbudt

Den varme luft fortsætter op mod spærrefladen mellem troposfæren og stratosfæren. Her kan luften ikke komme længere op og breder sig i stedet ud til siderne, hvilket skaber den amboltform, som karakteriserer en fuldt udviklet uvejrssky – også kendt som cumulonimbus.

Er det tordenskyer, spørger Jonas Dahl Pedersen. Og ja, det er det. Foto: Jonas Dahl Pedersen / Seerbillede