Våd mandag i vente: Varsler torden og skybrud

Mandagens vejr i Danmark bliver en blandet cocktail med masser af regn og høje temperaturer.

Mandag bliver en kontrasternes dag, når danskerne både kan få 30 grader og blive udsat for store mængder regn og torden.

TV 2 VEJR har derfor udsendt et risikovarsel for skybrud for hele landet, hvor der i forbindelse med en front kan komme flere kraftige regnskyl med torden og skybrud.

Risikovarslet dækker hele landet og er gældende i Jylland mellem klokken 08.00 og 18.00 og på øerne mellem klokken 16.00 og 24.00.

Risikovarsel for skybrud (grøn). Et skybrud er defineret ved, at der falder mere end 15 millimeter regn på 30 minutter
Risikovarsel for skybrud (grøn). Et skybrud er defineret ved, at der falder mere end 15 millimeter regn på 30 minutter Foto: TV 2 Vejret

Varslet er på nuværende tidspunkt for hele landet, da frontzones præcise placering er meget usikker. Varslet bliver løbende vurderet og kan blive gjort mere præcist mandag.

Regn allerede fra morgenstunden

Mandagen begynder med, at dele af frontzonen allerede ligger over den vestlige del af landet og giver regn her.

Prognose mandag klokken 07.00.
Prognose mandag klokken 07.00. Foto: TV 2 Vejret

Især i den vestlige og nordlige del af landet kan det regne allerede fra morgenstunden, mens man i det meste af landet har skyet vejr.

Som dagen skrider frem, ligger frontzonen fortsat over den centrale og nordlige del af landet og giver udbredt nedbør.

Prognose mandag klokken 14.00.
Prognose mandag klokken 14.00. Foto: TV 2 Vejret

Det er her, at der kan falde meget store mængder regn, da frontzonen til tider kører på langs af sig selv, og dermed rammer nye regn- og tordenceller de samme områder i længere tid.

Ud på eftermiddagen og aftenen dannes en ny linje af byger længere mod syd, som rammer den østlige del af landet senere.

Prognose mandag klokken 19.30.
Prognose mandag klokken 19.30. Foto: TV 2 Vejret

De kan igen være med både kraftig regnskyl og torden, og her er der også risiko for skybrud.

Når dagen er omme, kan der være faldet mange millimeter regn, især mod vest, hvor der lokalt kan falde langt over 25 millimeter.

IBM GRAF akkumuleret nedbør frem til mandag klokken 23.00. De meget høje værdier i Jylland på over 50 millimeter skyldes både frontens konvektive struktur og passage. Det ikke sikkert, at der kommer over 50 millimeter.
IBM GRAF akkumuleret nedbør frem til mandag klokken 23.00. De meget høje værdier i Jylland på over 50 millimeter skyldes både frontens konvektive struktur og passage. Det ikke sikkert, at der kommer over 50 millimeter. Foto: TV 2 Vejret

Udbredt kommer der mellem 5 og 15 millimeter regn mandag, hvilket vil hjælpe den danske natur, som lige nu oplever en længerevarende tørke.

Store temperaturkontraster

Vejret i Danmark – og i resten af verden – drives ofte i bund og grund af temperaturkontraster, og mandag bliver det sandelig kontrasternes dag over landet.

På den østlige side af frontzonen kan temperaturen stige til op mellem 25 og 30 grader og lokalt på Sjælland, Lolland og Falster over 30 grader.

Temperaturprognose mandag klokken 17.00.
Temperaturprognose mandag klokken 17.00. Foto: TV 2 Vejret

På den anden side af frontzonen bliver det knap så varmt, og temperaturen holder sig nok kun omkring eller sågar under de 20 grader.

Hvor præcis fronten lægger sig, er ikke sikkert, og derfor kan både mere og mindre af landet få varmt vejr, afhængigt af hvor fronten ender med at placere sig ud på eftermiddagen.

Dog er det sikkert, at det kun er mandag, at der er varmt vejr på programmet, for på bagsiden af fronten åbnes der op for køligt og ustadigt sommervejr.

5-døgnsprognosen fra 25. juli til 29. juli.
5-døgnsprognosen fra 25. juli til 29. juli. Foto: TV 2 Vejret

Det bliver med både blæst, byger, sol og skyer.

Frem mod slutningen af ugen bliver vejret mere behersket, og der kommer også mere plads til solen.