Usædvanlig varme på vej til Østjylland i efterårsferien

Lunt og tørt vejr har sat kursen mod Danmark i efterårsferien. Især søndag og mandag ser flotte ud med nogen sol og op til 18-19 grader

Efterårsferien er formentlig et godt tidspunkt at tage på skovtur. I hvert fald tyder det på, at vejret bliver godt. Foto: Annett Bruhn - Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Man kan godt begynde at planlægge udendørsaktiviteter i efterårsferien, for vi ser ud til at få en periode med både lunt og tørt vejr.

Efter et par dage med noget vådt og blæsende vejr bliver der i weekenden åbnet for, at varmere og mere tør luft blæser frem mod Danmark.

Læs også Græskaravler nedlagt af gigantisk græskar

Således har vi udsigt til pænt og usædvanligt lunt vejr i efterårsferien med temperaturer på op til 18-19 grader, tørvejr og sol - i hvert fald til at begynde med. Normalt ligger temperaturen midt i oktober på mere beskedne 12-13 grader.

Pust af varme fra sydvest

Omslaget til den lunere udgave af efteråret begynder op til weekenden, når en varmfront passerer os. Her bliver der for første gang åbnet for, at lunere vinde kan blæse ind over os fra en sydvestlig retning.

Efter en ustadig og blæsende onsdag og torsdag begynder vejret at stabilisere sig i løbet af fredag, men lunere og klarere vejr slår først for alvor igennem søndag.  Foto: TV2 VEJRET

I første omgang får vi dog relativt mange skyer lørdag, men søndag tørrer luften ud fra sydvest med mulighed for nogen sol og temperaturer på 15-18 grader. 

Mandagen tegner på baggrund af de seneste prognoser til at blive den flotteste dag med gode chancer for nogen eller meget sol og 16-19 grader. Tirsdag ser det også fornuftigt ud, inden byger og fronter nærmer sig vestfra midt i næste uge.

Tidligere tropisk orkan er med til at give os det lune efterårsvejr

Efterårsvarmen blæser op til Danmark mellem et højtryk over Centraleuropa og dybt et lavtryk nær Island.

Den tidligere tropiske orkan Nate vil i weekenden befinde sig nær Island som et dybt lavtryk, mens et højtryk ligger fast over Centraleuropa. Mellem de to strømmer varme frem mod Danmark. Foto: TV2 VEJRET

Lavtrykket er resterne af den tidligere tropiske orkan Nate, som ramte det sydlige USA søndag morgen og nu er på vej hen over Atlanten.

Lørdag er det nået frem til Island samtidig med, at det centraleuropæiske højtryk næsten ligger stille, og midt imellem de to tryksystemer vil lune vinde ude fra den varme del af Atlanterhavet kunne blæse hen over Danmark.

Læs også ARoS søger frivillige til at smide tøjet foran publikum

Med udsigt til både tørvejr og relativt høje varmegrader samt gode solchancer kan man således godt begynde at planlægge aktiviteter ude i naturen i efterårsferien.