Tre østjyske kommuner har ikke haft nye smittede de seneste syv dage - men det kan hurtigt ændre sig
To forskere tør ikke spå om, hvorvidt der kommer flere kommuner med nul nye smittede til.
23 ud af 98 danske kommuner har i løbet af de seneste syv dage ikke registreret ét eneste nyt tilfælde af covid-19 blandt kommunens indbyggere.
Det viser dagens epidemiologiske overvågningsrapport fra Statens Serum Institut.
Den data kommer oven på en uge, hvor antallet af testede danskere er nået cirka 222.000 – næsten 9000 testede om dagen.
Læs også:
Blandt de 23 kommuner finder man tre mindre østjyske kommuner, nemlig Favrskov, Syddjurs og Samsø.
Og det kan være én af forklaringerne, siger Søren Riis Paludan, der er professor på Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet:
- Det er ikke overraskende, at der er nogle kommuner, der ikke har nogle smittede. Her har smittetrykket nok aldrig været højt, mens det i hotspots som Aarhus, Herning og København startede højt, hvorfor der er langt til nul, siger Søren Riis Paludan til TV 2.
Vil ændre sig ved yderligere åbning
For en uge siden var antallet af kommuner med nul smittede de seneste syv dage 18, men Søren Riis Paludan tør ikke love, at der vil komme flere kommuner til.
- Det er svært at spå om. Men vi ser konsekvenserne af første åbning nu, og det ser ikke ud til, at smittetrykket er steget. Så indtil vi ser mere åbning, vil udviklingen måske være den samme, siger han.
Søren Riis Paludan kalder tallet "glædeligt", men minder om, at det aldrig har været intentionen at ramme nul – målet er, at vi holder smittetrykket på et niveau, hvor sygehusene kan være med, siger han.
De 23 kommuner er følgende:
Jylland
Hjørring
Læsø
Thisted
Morsø
Rebild
Farvrskov
Syddjurs
Samsø
Vejle
Fredericia
Vejen
Varde
Haderslev
Tønder
Fanø
Fyn
Middelfart
Nordfyn
Assens
Kerteminde
Langeland
Ærø
Sjælland
Stevns
Dragør
Stor forskel på landsdele
Også Claus Thorn Ekstrøm er påpasselig med at spå om, hvorvidt der vil komme flere kommuner med nul smittede i løbet af den kommende uge.
Han er professor på Biostatistisk Afdeling på Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet og er spændt på, hvad en yderligere åbning efter 10. maj kan betyde.
- Som samfundet er nu, kan man lege, at alle kommuner er små, isolerede lande. Er man på nul, sker der nok ikke ret meget. Man er sikret, og sygdommen kan dø ud. Det ser vi eksempelvis på en del øer, siger han.
Men åbnes der op, og danskerne rykker sig geografisk, kan det hurtigt ændre sig:
- Så ryger tankeeksperimentet. Sygdommen får lov at bevæge sig, og så kan det hurtig blusse op i små lokalområder, siger Claus Thorn Ekstrøm.
I denne uge startede forhandlingerne om fase to af genåbningen af Danmark. Forhandlinger, der ventes at vare helt frem til, at de træder i kraft 10. maj. Her vil en langsigtet plan for genåbningen af Danmark desuden blive præsenteret.
To kommuner på Sjælland
Kigger man på kortet over Danmark er der kun to kommuner på Sjælland, der ikke har oplevet nogle smittede de seneste syv dage – Dragør og Stevns. Mens flere kommuner tæt på hovedstaden, ifølge Statens Serum Institut, har oplevet 20, 30, 40 og 50 smittede per 100.000 indbyggere.
Omvendt har Jylland og Fyn langt størstedelen af kommuner uden smittede.
Og det kan netop være den tætte afstand til hovedstaden, der er svaret, siger Søren Riis Paludan:
- Det kan handle om befolkningstætheden, men det kan også være den geografiske nærhed til København. Der har været en periode, hvor en del kan have pendlet til og fra Københavnsområdet.
1867 borgere i København er eller har været smittet med covid-19.
232 danskere er lørdag indlagt med covid-19. Det er 17 færre end fredag. 475 er døde, hvilket er 15 flere end fredag.
HVAD ER COVID-19 OG CORONAVIRUS?
Corona er en familie af virusser, der kan være årsag til milde forkølelser, men også til alvorlige infektioner i luftvejene. De almindelige CoV er globalt udbredte og forekommer hyppigst efterår og vinter.
Der findes nu seks forskellige CoV, som kan smitte mennesker. MERS og SARS er mest sjældne og alvorlige.
Den aktuelle virus hedder SARS-CoV-2 (Severe acute respiratorysyndrome coronavirus 2) og har sit udbrud fra Kina i december 2019.
Verdenssundhedsorganisationen (WHO) meddelte 11. februar 2020, at den sygdom, man får af det nye virus, har navnet covid-19 (coronavirus disease 2019).